Kako uporabljati chia semena?

od Planet BIO
February 27, 2014

 

O chia semenih je bilo povedanega že mnogo dobrega. So bogat vir beljakovin, omega-3 maščobnih kislin, antioksidantov in mineralov. Namočena urejajo prebavo, hidrirajo telo, spodbujajo regeneracijo mišičnih tkiv po športni aktivnosti, pomagajo pri uravnavanju elektrolitskega ravnotežja v telesu in dajejo dolgotrajen občutek sitosti. Z njimi lahko tudi uspešno nadomestimo jajca pri peki ali pa jih uporabimo pri peki brezglutenskega kruha.
Že, že, a kako jih uporabiti? Mnogi ne vedo, kam in kako z njimi – upamo, da vam bo ta prispevek pomagal.

 

Predpriprava

PlanetBIO Chia semenaChia semena je pred kakršnokoli uporabo vedno priporočljivo najprej namočiti za vsaj 10 minut, še bolje več, npr. čez noč. Tako bodo postala lažje prebavljiva in po zaužitju nase ne bodo vezala dodatne vode iz prebavil. Namočimo jih lahko v vodo, sadni sok, rastlinsko mleko ali jogurt, smuti – skratka, v katerokoli tekočino. V času namakanja bodo vsaj za dvakrat povečala svoj volumen, med namakanjem pa jih je priporočljivo nekajkrat premešati, da se bolj enakomerno razporedijo in vpijejo tekočino.

Namakamo približno v razmerju 1:3 (en del chia semen, trije deli tekočine). Če želimo bolj redko zmes, povečamo količino tekočine.

Pred namakanjem lahko chia semena tudi fino zmeljemo v kavnem mlinčku ali blenderju. Tako bomo dobili bolj homogeno zmes, v končnem izdelku pa ne bo celih chia semen. Zmleta chia semena namakamo in uporabljamo predvsem pri pripravi biskvitov in palačink, če v končnem izdelku ne želimo sledi celih semen.

 

Uporaba

PlanetBIO Chia semenaNamočena chia semena uporabljamo na vrsto različnih načinov. Že sama so okusen in hranljiv obrok, če jih namočimo v rastlinsko mleko z dodatkom svežega sadja. Namočena chia semena imajo želatinasto strukturo, ki jo s pridom uporabljamo pri peki peciva. Če dodamo žlico ali dve namočenih semen v testo za kolače, biskvite, kruh ali drugo pecivo, povečamo vlažnost in obstojnost končnega izdelka. Namočena chia semena delujejo tudi kot vezivo, zato se jih uporablja pri peki palačink brez jajc. Dodajamo jih tudi v smutije, sadne solate, pudinge, narastke, kaše in različne sladice.

  Včasih uporabljamo tudi suha, nenamočena chia semena. Ker bodo med pripravo nase vezala tekočino, jih uporabljamo predvsem z namenom zgoščevanja različnih jedi, npr. juh, omak, marmelad. Če se nam mudi, pa smo chia semena pozabili namočiti, lahko suha dodajamo tudi v smutije, ki bodo tako bolj gosti. Suha chia semena uporabljamo tudi v receptih za energijske ploščice in kroglice, kjer poleg hranljivosti prispevajo tudi hrustljavost. Potresemo jih lahko tudi po solatah ali pa jih vmešamo v jogurte in kaše (kjer bodo seveda kmalu nabreknila). 

 

Eva Žontar, PlanetBIO


Novejši članek