Najboljše goji jagode na svetu

od Planet BIO
April 14, 2014

Goji jagode zdaj gotovo že poznate. Rdeči plodovi visokih grmičastih rastlin so sladki in bogati s hranili, a le toliko, kot jim to omogočajo rastne razmere. Na pomen rastišča pri izbiri živil pogosto pozabljamo, a za vse rastline velja, da se hranila v njih postopoma razvijajo v tesni odvisnosti od rastišča in okoljskih vplivov. Goji jagode niso pri tem nobena izjema, najbolje pa seveda uspevajo tam, od koder prihajajo – na Kitajskem.

 

Težji pogoji, višja kakovost

Lycium barbarum je ena izmed dveh vrst goji jagod, ki jih gojimo zaradi njihovih plodov, izvira pa iz višje ležečih predelov severne Kitajske. Razmere za rast so tam neprijazne: prst je suha in nerodovitna, zime dolge in hladnem, čez gole planjave pa pihajo močni vetrovi. Večini rastlin takšni pogoji ne ustrezajo, goji jagode pa jih naravnost obožujejo. Nina in Gregor, pomemben del PlanetBIO ekipe, sta domovino goji jagod pred letom dni tudi obiskala, zadrževala pa sta se v dveh kitajskih provincah, ki po gojenju goji jagod še posebej izstopata: Ningxia in Qinghai.

Obisk pridelovalcev naših ekoloških goji jagod v kitajski provinci Quinghai.

Obisk pridelovalcev naših ekoloških goji jagod v kitajski provinci Qinghai

 

Najboljše sadike, poreklo: Ningxia

Tako kot so pri nas po najboljših češnjah znana Goriška Brda in se ve, da najboljše breskve prihajajo iz Vipavske doline, tako tudi Kitajci ob goji jagodah najprej pomislijo na Ningxio. V tej severnokitajski provinci, ki jo včasih poimenujejo kar »svetovna prestolnica goji jagod«, vsako poletje praznujejo začetek zorenja goji jagod v obliki dvotedenskega festivala. Čez celo leto se tam nahaja tudi največja kitajska tržnica z goji jagodami in njihovimi sadikami, kamor se zgrinjajo kupci iz celotne države. Večina plodov tam žal prihaja iz konvencionalne pridelave, ki pri goji jagodah vključuje ogromno pesticidov, še vedno pa slovi Ningxia po najbolj kakovostnih goji sadikah daleč naokrog.

V nasadih goji jagode skrbno obrezujejo, da večino svoje energije usmerijo v razvoj plodov.

V nasadih goji jagode skrbno obrezujejo, da večino svoje energije usmerijo v razvoj plodov.

 

Najboljše goji jagode, poreklo: Qinghai

Iz province Ningxia prihajajo tudi sadike PlanetBIO goji jagod, vendar pa se ekološke plantaže, na katerih rastejo in zorijo, nahajajo v nekoliko bolj vzhodni provinci Qinghai. Z visoko nadmorsko višino in suho puščavnato pokrajino je Qinghai idealen za gojenje najbolj okusnih in s hranili najbolj bogatih plodov. Naše goji jagode uspevajo približno 3000 metrov nad morjem, daleč stran od naselij. Zgodba pravi, da Nina in Grega med šesturno vožnjo do goji nasadov v provinci Qinghai nista videla žive duše. Prav odmaknjenost od vsake industrije in urbanih naselij omogoča resnično ekološko gojenje goji jagod, težki rastni pogoji pa v njih povečujejo vrednost naravnih sladkorjev, antioksidantov, mineralov in drugih hranil.

Plodovi se razvijejo v grozdih in zorijo postopoma, od julija do oktobra.

Plodovi se razvijejo v grozdih in zorijo postopoma, od julija do oktobra.

 

Domače goji jagode

Sadike goji jagode v zadnjih letih najdemo tudi pri nas. Ker niso zahtevne za gojenje in običajno brez problemov obrodijo že po dveh ali treh letih, nam domači pridelek goji jagod ob osnovni negi rastline ne uide. Kljub temu bomo ob njihovem zorenju kaj kmalu opazili, da so goji jagode z domačega vrta trpke in vse prej kot slastne. Če bi jih odnesli v laboratorij, bi analiza ugotovila tudi, da vsebujejo manj hranil od kitajskih. Zakaj? Ker so se v tisočletjih rasti na puščavnatih kitajskih planotah goji jagode nanje privadile in lahko le tam v največji meri razvijejo svoj potencial. Enako velja za vse druge rastline, zato nam lahko avtohtonost nekega živila veliko pove o njegovi hranljivosti in okusu. Očitno tudi za rastline velja, da je povsod lepo, a doma najlepše.


Novejši članek


0 komentarjev


Komentiraj

Komentarji morajo biti pred objavo pregledani.