Zakaj namakati oreščke?

od Planet BIO
November 28, 2017

Oreščki in semena spadajo med ena najbolj hranljivih in zdravih živil, ki ne smejo manjkati v nobeni prehrani. Bogati so z nenasičenimi maščobami, beljakovinami in vlakninami, napolnijo nas z energijo in nasitijo za dlje časa. Lešniki, orehi, mandlji, brazilski in indijski oreščki, pa konopljina, sončnična in bučna semena… Katera imate najrajši?

Ne glede na to, katero vrsto oreščkov izberemo, jih je pred uživanjem priporočljivo namakati. Semena in oreščki namreč vsebujejo encimske inhibitorje, ki jim v naravi preprečujejo, da bi vzklili v neugodnih razmerah. Šele ko se seme znajde v okolju z dovolj vode, ki odplavi omenjene inhibitorje, začne kliti. Z namakanjem semen in oreščkov posnemamo ta naravni pojav in iz povrhnjice odstranimo snovi, ki za naše zdravje niso optimalne. Zaradi njih so namreč nenamočeni oreščki precej težje prebavljivi, nekatere snovi v njih (npr. fitinska kislina) pa so škodljive tudi zato, ker v prebavilih zavirajo absorpcijo mineralov in drugih hranil. 

Ste vedeli, da oreščke namakamo tudi pri PlanetBIO? Še kako dobro vemo, kako odveč so nam včasih namakanje, spiranje, odcejanje. Mi to storimo namesto vas. Naše okusne granole iz lastne proizvodnje vsebujejo ekološke mandlje (dodatni bonus: mandlji so edini oreščki, ki v telesu delujejo alkalno), ki jih pred uporabo vedno in brez izjeme namočimo ter temeljito speremo. Tako povečamo prebavljivost naših granol in omogočimo absorpcijo vseh hranil v telo, vi pa v pakiranju že prejmete vse, kar potrebujete za popoln zajtrk. Izbirate lahko med dvema okusoma:

INCAN granola (jabolka, inkovske jagode, camu camu, limona)

COCOA granola (kakavova zrna, banane, murve)

Namakanje oreščkov je čisto enostavno in nam vzame malo časa, naredi pa ogromno razliko. Večino oreščkov je najbolje namakati čez noč, nekatere oreščke brez temne povrhnjice (npr. indijske oreščke in makadamijo) lahko tudi manj časa. Opazili boste, da je voda po namakanju močno obarvana – vodo, v kateri smo namakali, obvezno odlijemo in je ne uporabljamo! Namočene oreščke temeljito speremo pod čisto tekočo vodo in jih odcedimo. Če jih ne uporabimo takoj, jih lahko nekaj dni hranimo v hladilniku, ali pa jih posušimo v pečici ali dehidratorju, da jim podaljšamo rok trajanja.


Starejši članek Novejši članek


0 komentarjev


Komentiraj

Komentarji morajo biti pred objavo pregledani.