Mandlji so značilni predvsem za toplo Sredozemlje. Ko orešček dozori, se trd in grob zunanji olupek odpre ali pa ga stremo sami. Sredico - mandelj - jemo kot samostojen obrok, ali ga vmešamo v razne mueslije, druge oreščke, sadne solate, peciva, namaze, ...
Vsebujejo veliko maščobe in tako dajejo telesu veliko energije, vendar po podatkih raziskav ne redijo (in celo znižujejo LDL – »slabi« holesterol), ampak dejansko pomagajo vzdrževati telesno težo; v splošnem 30 gramov vsebuje približno 170 kalorij, 10g mono-nenasičenih in 4g večkrat-nasičenih maščob , 7 gramov beljakovin (20%) in dobre 3 grame vlaknin za dobro prebavo. Vitamin E, železo, magnezij in kalij so prav tako prisotni. Vrednosti varirajo od letine, lokacije (lege, zemlje, sonca, ...) in načina shranjevanja. Najboljši so surovi in nežno (do 45 stopinj) posušeni.
Izdelek ne vsebuje sladkorja, aditivov, konzervansov, ...
Pridelano v EU (Španija)
Bio datlji brez koščic "deglet-nour"5,19 € |
Bio mango rezine3,74 € |
Bio zlate fige3,92 € |