Drobna semena rastline Salvia hispanica so v zadnjih letih postala priljubljeno živilo med športniki, vegani in kulinaričnimi sladokusci. Odlikujeta jih tako bogata hranilna vrednost kot njihova vsestranska uporabnost, zato so chia semena v zadnjih letih postala eno izmed najbolj iskanih superživil na svetovnem tržišču.

S povečanjem povpraševanja je narasla tudi potreba po večjem pridelku. Gojenje chie se je tako iz Mehike, kjer avtohtono uspeva in jo v prehrani uporabljajo že od časa Aztekov, preselilo tudi v druge tople kraje po svetu. Leta 2008 je največje količine chia semen pridelala Avstralija, v večjem obsegu pa semena gojijo še v Argentini, Boliviji, Ekvadorju in Gvatemali. Zelnate rastline uspevajo na velikih poljih, ko v klasjih dozorijo semena pa jih požanjejo in iz njih otresejo pridelek, chia semena.

Pomanjkanje chia semen na svetovnem trgu

Ker je chia enoletna rastlina, je na sušo še posebej občutljiva, v letu 2012 pa je bilo pomanjkanje padavin prisotno na vseh območjih, kjer rastlino gojijo. Svetovni pridelek chia semen je zato močno upadel, veliko povpraševanje ameriškega trga, ki je med najmočnejšimi na svetu, pa je njene cene dvignilo visoko v nebo. Še posebej to velja za chia semena z ekološkim certifikatom, saj je delež ekološko obdelanih polj, v primerjavi s konvencionalnimi, zanemarljiv. Ekološko pridelana chia semena so tako postala prava redkost na svetovnem trgu, zaradi česar so jih mnogi ponudniki nadomestili s konvencionalno pridelanimi.

Prednosti ekološko pridelanih chia semen

Čeprav je chia zaradi vsebnosti eteričnih olj po naravi odporna rastlina, se v množični proizvodnji težko izognemo uporabi nekaterih pesticidov ali drugih potencialno škodljivih snovi, ki pridejo v stik s semeni v procesu predelave. Samo ekološki certifikat lahko zagotovi, da se polja chie nahajajo na ekološko neoporečni zemlji, da med rastjo rastlin niso uporabljana kemična škropiva za zatiranje škodljivcev in da pridelek tudi kasneje ni prišel v stik s škodljivimi snovmi. Ker je suša gojitvene površine močno prizadela, bomo na večje pridelke ekoloških chia semen, ki pomenijo tudi nižjo ceno, morali počakati. Do takrat pa smo se pri PlanetBIO odločili, da kljub povišanju cen ekološko pridelanih chia semen na svetovnem trgu vztrajamo pri kakovostnih izdelkih, za katere lahko zagotovimo, da so zdravju koristni in ne škodljivi.

V naši ponudbi tako ostajajo chia semena z uradnim certifikatom o ekološki pridelavi in certifikatom, ki zagotavlja genetsko nemodificiranost semen.

Ekološka chia semena lahko kupite tudi v spletni trgovini PlanetBIO >>

Hranljive lastnosti chia semen

Chia semena so bogata z omega-3 maščobnimi kislinami, skupino esencialnih maščobnih kislin, za katere je dolgo veljajo, da jih lahko najdemo le v ribah in ribjem olju. Danes vemo, da vsebujejo omega-3 maščobne kisline v obliki ALA (alfa-linolenske kisline) tudi rastline, za pretvorbo v DHA (dokosaheksanojsko kislino), ki je v našem telesu najbolj zastopana, pa poskrbi telo samo. Še bolj pomembno kot zadosten vnos omega-3 maščobnih kislin je razmerje med omega-3 in omega-6 maščobnimi kislinami, ki jih vnašamo v telo. Jedilnik povprečnega Evropejca je prebogat z omega-6 maščobnimi kislinami, ki jih najdemo v večini procesiranih izdelkov, chia semena pa vsebujejo omega-3 trikrat več od omega-6 kislin, zato so koristen dodatek vsaki prehrani. Bogata so z beljakovinami, zato prispevajo k regeneraciji mišičnega tkiva in so priljubljena v prehrani športnikov, vsebujejo pa tudi veliko mineralov: kalij, kalcij, železo, fosfor, magnezij, mangan, baker, cink in druge.

Uporaba chia semen

Chia semena so vsestransko uporabna in nadvse okusna. Če so sprva hrustljava in prijetnega oreščkastega okusa, pa namočena v vodi ali drugi tekočini nabreknejo, spremenijo teksturo in prevzamejo okus tekočine, v kateri smo jih namakali. Potresemo jih lahko po solatah, jih dodamo v smutije pred ali po koncu mešanja, z njimi obogatimo juhe, pripravljamo presne ali pečene sladice ali pa jih uporabljamo kot nadomestek jajca pri peki. Priljubljena so zaradi svojega blagega nevtralnega okusa, ki ne izstopa, jedi pa dodajo edinstveno teksturo in povečajo njeno hranljivost. Priporočljivo je, da jih pred uporabo namočimo, saj s tem povečamo pozitiven učinek na prebavo.

Avtorica: Eva Žontar, PlanetBIO