Presni, veganski, okusen in hranljiv obrok:

Brstični ohrovt, himalajska sol, konoplja

Brstični ohtovt narežemo na polovičke ter mu v posodi dodamo konopljino olje in himalajsko sol. Vse skupaj z rokami dobro premešamo, da so vsi kosi brstičnega ohrovta rahlo prekriti z oljem. Nato razporedimo brstični ohrovt po pladnju dehidratorja (ali sušilnika, ki omogoča nižje temperature) in sušimo čez noč na približno 41ºC.

Tako pripravljen brstični ohrovt je odličen kot prigrizek, ki mu lahko dodamo še nekaj žlic konopljinih semen. Odličen je tudi v solati ali kot priloga drugim jedem.

Ker je toplotno neobdelan, obdrži v sebi večino koristnih lastnosti svežega brstičnega ohrovta, ki je pozimi ena redkih stvari, ki še raste na naših njivah. Kot vse križnice je poln vitaminov B skupine in mineralov: kalija, železa, kalcija, fosforja. Če smo utrujeni, nas svež brstični ohrovt napolni z energijo, poveča naše zmožnosti koncentracije ter izboljšuje preskrbo celic s kisikom. Poleg tega je zaradi antioksidantov in antikarcinogenih snovi, ki jih vsebuje, eden izmed dejavnikov, ki zmanjšujejo tveganje za pojav raka. Krepi tudi imunski sistem, čisti črevesje in ureja prebavo, pospešuje rast tkiv in nasploh poskrbi za večjo vitalnost.

Skupaj s konopljinim oljem sta prav neverjeten par, tako po okusu kot po hranilnosti. Hranila konopljinih semen temu okusnemu prigrizku dodajo še zdrave esencialne maščobne kisline in veliko vitamina E.

Dober tek!