Vicky Ewbank: „Če skrbimo za zdravje, bo lepota naravna posledica“

Predstavljajte si, da ste na samotnem otoku. Postajate lačni. Kot se za pravo žensko spodobi, je edino, kar imate s seboj, vlažilna krema. Pomislite, da bi jo pojedli? Ne? To dokazuje, da se vam še ni zmešalo, si morda mislite. Nikakor. Dokazuje zgolj to, da je nekaj narobe z vašo vlažilno kremo. In pa, da še niste niste imeli opravka z Live Native kozmetiko.

Live Native, „ročno izdelana biološka presna hrana za kožo“, je kozmetična linija, ki sta jo ustanovila škotska homeopatinja in nutricionistka Vicky Ewbank in njen partner Ian Ryder. Vsi izdelki Live Native so pripravljeni iz sestavin izključno naravnega izvora, obdelanih po posebnih nizkotemperaturnih postopkih. Sestavine so nakupljene v skladu s pravili pravične trgovine. Niso živalskega izvora niti niso preizkušene na živalih.

Za Vicky Ewbank spoštovanje življenja v vseh njegovih oblikah namreč ni le abstraktno načelo, ampak način življenja. Prehranjevanje je njegov pomemben del. Vicky, ki ima tudi v živo in od blizu zares prelepo kožo, snežno bele zobe in sijoče oči, je pri devetnajstih postala vegetarijanka, pet let kasneje veganka, zadnjih devet let pa se prehranjuje zgolj presno. O svojih izkušnjah in pogledih na zdravo življenje je ob nedavnem obisku Slovenije spregovorila ekskluzivno za Sophie.

Vse več ljudi se vsaj bežno zaveda, da konvencionalna kozmetika vsebuje marsikaj, kar ni ravno zdravju prijazno. Kako škodljiva pa je dejansko?
To je kompleksno vprašanje … Nekatere sestavine vsaj pri nekaterih ljudeh povzročijo takojšnjo vnetno ali alergično reakcijo, pri drugih pa je škoda, ki jo povzročijo kemikalije, nevidna, a dolgotrajna. V tem je težava – nekatere kemikalije so v kozmetičnih preparatih prisotne v izjemno majhnih odmerkih, njihovo delovanje je zato šibko in ga ne boste takoj opazili, a če jih nanašate dan za dnem, se škodljivi učinki počasi seštevajo. Nekatere kemikalije vstopajo v telo, ne da bi povzročile alergične reakcije, ki bi nas opozorile, da je nekaj škodljivo, a lahko prav zato na genskem nivoju delujejo še bolj ogrožajoče, nekatere celo kancerogeno. Nekatere kemikalije, ki posnemajo estrogen, lahko pomembno zmotijo delovanje hormonskega sistema. Na toksine se odzivamo na različnih nivojih: če gre za močan toksin, boste doživeli takojšnjo reakcijo, kot recimo v primeru alkohola. Če pa gre za šibak toksin, takšne reakcije ne bo, izmuzne se mimo našega obrambnega sistema in tako na genskem nivoju naredi še večjo škodo. Imamo zmotno predstavo, da so kemikalije, ki jih redno uporabljamo, neškodljive, saj so prestale klinične teste in torej dokazano ne povzročajo takojšnjih alergij. Kar pa nismo preizkusili, je njihova dolgotrajna uporaba v majhnih odmerkih. Za kar koli na petrokemični ali sintetični osnovi je torej težko zanesljivo trditi, da je varno. Pa tudi: kaj se zgodi, ko te kemikalije nastopajo v kombinaciji? Vsaka zase je morda preizkušena, a v kombinaciji, v kakršni nastopajo v vsakodnevnih kozmetičnih pripravkih, so te kemikalije neznanka. Pet ali deset sintetičnih kemikalij skupaj … Ne vemo, kaj lahko dejansko povzročijo. Ne bi rada tvegala s predvidevanjem, da je vse varno – mislim, da je veliko varneje slediti glasu, ki mi pravi: „O, to pa poznam! To je hrana. Mojemu telesu je všeč!“ (nasmeh)

Danes je na voljo že precej izdelkov, ki se ponašajo s certifikati naravne in organske kozmetike, torej ne vsebujejo zdravju nevarnih snovi, o katerih ste pravkar govorili. Kaj pa so posebne odlike presne kozmetike?

Pa sva pri hrani … Njen pomen za zdravo kožo je neprecenljiv, pogosto poudarjate. Vaša osebna zgodovina načinov prehranjevanja je tekla od vegetarijanstva preko veganstva do veganskega presnojedstva. Kakšne so vaše izkušnje z različnimi oblikami vegetarijanstva?


Več na SOPHIE.SI

LiveNative v spletni trgovini PlanetBIO >>