Avtorica: Eva Žontar

Dovolj sadja in zelenjave že med letom
Da bi se izognili zamašenemu nosu, glavobolu in prisilnem ležanju v postelji, moramo okrepiti naš imunski sistem, to pa ni vedno lahka naloga. Že med letom moramo skrbeti za zaužitje zadostnih količin vitaminov in mineralov, ki jih najdemo v svežem sadju in zelenjavi. Mnogi izmed njih, na primer vitamin C, delujejo kot antioksidanti in nevtralizirajo škodljive učinke prostih radikalov, ki jih imajo ti na celice in tkiva v telesu. Z uživanjem čim večjih količin antioksidantov zmanjšujemo t.i. oksidativni stres, zaradi katerega je naše telo čedalje bolj izčrpano, imunski sistem pa vse šibkejši. Antioksidante v zadostnih količinah vsebuje le hrana rastlinskega izvora, pri tem pa velja, da je raznolikost ključ do zdravja – posegajmo po različnih vrstah sadja, zelenjave, žitaric, semen in oreščkov, saj želeni učinek dosežemo le z antioksidanti iz raznolikih virov.
Jesenska lokalna superživila
Za krepitev imunskega sistema in ohranjanje trajnega zdravja je v veliki meri poskrbela že narava sama. Poletje je radodarno s svežim jagodičevjem, češnjami, marelicami, breskvami in ostalim svežim sadjem, ki nas, če ga redno uživamo, pripravi na prihajajoči mraz. Tudi jeseni še ni prepozno – najejmo se jabolk, hrušk, kakijev, žižol, nešpelj, granatnih jabolk in grozdja, ko pa začne raznovrstnost počasi upadati, si lahko prehrano popestrimo tudi s katerim izmed bolj eksotičnih superživil. Med njimi velja camu camu za enega najbolj primernih, če se želimo z njim zavarovati pred sezonskimi obolenji.
Najbogatejši vir vitamina C

Okusna lucuma
Dober vir antioksidantov je tudi lucuma, še en južnoameriški sadež, ki s svojim blagim okusom v smutijih odlično dopolnjuje camu camu in sezonsko sadje. Bogata je z beta karotenom, ki se v našem telesu pretvarja v vitamin A, ta pa prav tako skrbi za optimalno delovanje imunskega telesa ter hkrati prispeva k zdravemu vidu, koži in normalnemu metabolizmu železa. Lucuma je za povrh še odličnega okusa, z njo pa lahko obogatimo različne napitke, smutije, sladice in otroške kašice.
Jesenski zajtrk
- 3 mehki zreli kakiji
- 1/2 čajne žličke camu camu
- 1 jušna žlica lucume v prahu
- ščep vanilije v prahu
- polovica granatnega jabolka
Kakijem odstranimo tanko lupino in jih skupaj z lucumo, vanilijo in camu camu dobro pretlačimo z žlico. Granatno jabolko očistimo in užitna zrna vmešamo v kakijevo mešanico. Po želji potresemo še s suhimi murvami in mletimi lešniki.