Obljubljen recept, s katerim ste se sladkali na sejmu, tokrat v obliki kroglic :)
P.R.O. (Preprosto Res Odlične) PRESNE KROGLICE
Sestavine:
- 2 skodelici mandljev
- 1/2 skodelice bučnih semen
- 1 skodelica sončničnih semen
- 1/2 skodelice sezamovih semen
- 1/2 skodelice oluščenih semen konoplje
- 1/4 skodelice zlatih lanenih semen
- 3/4 skodelice kokosovih kosmičev
- 1/3 skodelice zdrobljenih kakavovih zrn
- 1/3 skodelice goji jagod
- 1 žlička vanilije v prahu
- 1 žlica mace v prahu
- ščep himalajske soli
- 1/2 skodelice agavinega sirupa
- 3/4 skodelice kakavovega masla (stopljenega)
Mandlje grobo zmeljite v kuhinjskem mešalniku. Polovico sezamovih semen fino zmeljite v kavnem mlinčku ali močnem blenderju. V prah zmeljite tudi zlata lanena semena.
Nato vse sestavine zmešajte v veliki posodi. Najlažje bo, če boste začeli s suhimi sestavinami (vključno z vanilijo in soljo), ter na koncu dodali agavin sirup in kakavovo maslo. Mešajte z rokami tako dolgo, da so vse sestavine dobro premešane med sabo. Nato zmes dajte še v kuhinjski mešalnik (lahko v več delih, postopoma, da bo kuhinjski mešalnik lažje delal), da se bolje sprime skupaj in postane bolj homogena.
Maso pustite v hladilniku približno pol ure, nato jo oblikujte v kroglice. Lahko jo tudi razvaljate med dvema peki papirjema približno 1 cm na debelo in postavite v hladilnik za kakšno uro, da se še bolj strdi. Narežite na poljubno velike kvadratke oziroma v obliko po želji.
---
Nekateri ste imeli čast poskusiti tudi VIP (Vegansko In Presno) čokolado, tisti veste, da je spodnji recept vreden preizkusa še danes, vsi ostali pa imate to še možnost ugotoviti:
Čoko-loko presna čokolada
- 2 skodelici kakavovega masla (stopljenega)
- 2 skodelici kokosovega olja (stopljenega)
- 1/2 skodelice mesquita v prahu
- 1 skodelica kakavovih zrn (zdrobljenih v prah)
- 1/3 skodelice agavinega sirupa
- ščep himalajske soli
- 2 žlički vanilije v prahu
- pest posušenih murv
- lešniki, opcijsko, za v maso, da postane lešnikova čokolada :)
Ločeno stopite kakavovo maslo in kokosovo olje, lahko v dehidratorju ali v vodni kopeli na štedilniku. Fino zmeljite kakavova zrna v močnem blenderju. Nato v blenderju na najnižji hitrosti zmešajte kakavovo maslo in kokosovo olje, dodajajte fino mleta kakavova zrna, mesquite v prahu in na koncu še agavin sirup, ščep soli in žlički vanilije v prahu. Mešajte, da se vse dobro premeša.
Nato na hitro vmešajte še suhe murve in cele lešnike (količina po želji). Maso vlijte v pekač, ki ste ga prej obložili s plastično folijo in dajte v hladilnik za približno 3 ure, a najbolje čez noč. Ko se čokolada strdi, odstranite folijo in jo razrežite na poljubne kose. Hranite v hladilniku, rok trajanja je običajno od pol ure pa tja do dneva ali dveh. Dober tek! :)
Za vas ne kuha: Eva Žontar, SvetJeLep&PlanetBIO