-
BIO Mesquite v prahu
11,99 €
-
BIO yacon sirup - PREMIUM
13,99 €
-
BIO vanilija v prahu
11,99 €
UPORABA:
Za pripravo domačih sladic ter sladoleda (zelo priljubljen okus!) in za slajenje kosmičev, smoothie-jev, sadnih solat.
SESTAVINE:
100 % lucuma v prahu (Pouteria lucuma)
SHRANJEVANJE:
hladen, suh in temen prostor
POREKLO:
Peru
Lucuma je nenavaden sadež z drevesa, ki najbolje uspeva visoko v Andih, na nadmorski višini med 1000 in 2400 m. Tam se v prehrani in v spiritualnih obredih uporablja že tisočletja, še posebej cenjena je bila pri Inkih, kar ji je tudi prislužilo drugo ime “inkovsko zlato”.
Rumeno meso, ki je precej suho in po teksturi spominja na trdo kuhan jajčni rumenjak, je sladkega okusa, ki je večini ljudi več kot všeč. Do najboljšega izraza naj bi prišel v sladoledih, zato ni čudno, da je na področju Andov sladoledni okus lucuma nekaj takega kot sta pri nas čokolada in vanilija. Žal je okus lucume težko opisati, najboljša rešitev pa je obisk Peruja, kjer je tega sadeža največ, v sezoni od januarja do aprila. Na srečo nam ni več treba v Južno Ameriko, da bi uživali v sladkostih lucume, saj posušena na soncu in zmleta v prah ohrani vso polnost okusa, in – kar je še pomembneje – vsa hranila in koristi, ki jih ima za naše telo.
Posebej se odlikuje po visoki vrednosti karotenov. Med njih spada ß-karoten, močan antioksidant, ki zmanjšuje možnost različnih obolenj in izboljšuje imunsko sposobnost telesa.
Na drugem mestu je vitamin B3 ali niacin, ki je topen v vodi in v telesu sodeluje pri pomembnih presnovnih procesih.
Z lucumo dobimo tudi nekaj železa – ena žlica lucume v prahu zadosti 2 % priporočenega dnevnega vnosa tega elementa, katerega pomankanje se hitro pokaže v obliki slabokrvnosti, utrujenosti, apatičnosti, pomankanju energije in slabši imunski odpornosti.
Sicer pa je v sadežu največ ogljikovih hidratov, brez katerih naše telo sploh ne more delovati, in vlaknin, ki so nujne za urejeno prebavo.
Lucuma v prahu je odlična alternativna sladkorju in umetnim sladilom, saj v nasprotju od teh telesu ne jemlje, ampak ga celo zalaga s koristnimi snovmi! Kot že omenjeno je odlična v domačih sladoledih, z njenim okusom pa lahko izboljšate in obogatite vsak smoothie, presno ali pečeno sladico, otroško hrano, mleko iz soje ali oreščkov, … Možnosti so neomejene!
(Foto: Barbarella)
za 1 porcijo
V močnem blenderju pretvorimo banani v kremasto zmes in vmes dodamo še lucumo – voila! – več kot odlična in popolnoma naravna sladoledasta sladica je pripravljena, po želji jo le še potresemo z nekaj kakava v prahu ali z zdrobljenimi kakavovimi zrni za dodaten energijski naboj.
BIO agavin sirup11,99 € |
BIO VEGANSKA temna ČOKOLADA s KONOPLJO in LUCUMO3,99 € |
BIO cela kakavova zrna (Peru)11,99 € |