Krepcilni caj

O razlogih za porušen imunski sistem, ki je odgovoren za večino sezonskih obolenj, smo že pisali. Nagle spremembe temperatur, vlaga in mraz prizadanejo naše telo toliko bolj, kolikor slabša je naša odpornost. Imunski sistem lahko na srečo krepimo predvsem sami.

Superhrana v boju proti vnetemu grlu, prehladu in glavobolu

Pomembnost gibanja…

Vsakodnevno gibanje na svežem zraku pomembno vpliva na razvoj odpornosti in bi moral biti stalnica vseh letnih časov. Tek, kolesarjenje, smučanje, sankanje ali živahna hoja, vsem aerobnim dejavnostim je skupno, da pospešijo naš srčni utrip in pretok krvi po telesu. Ker hkrati spodbudijo tvorbo makrofagov, obrambnih celic, ki odstranjujejo potencialno škodljive tujke, se virusom in škodljivim bakterijam z redno telesno aktivnostjo zoperstavimo hitreje in bolj učinkovito.

 …in prehrane

Enako pomembna kot gibanje je za močan imunski sistem kakovostna prehrana. Osnova te naj bodo sveža lokalna živila, po možnosti ekološke pridelave. Sveže sadje in zelenjava sta najboljši vir antioksidantov, ki pomembno prispevajo h krepitvi imunske odpornosti. Najejmo se jih že spomladi in poleti, ko je svežega rastja pri nas v izobilju, v pozni jeseni in pozimi pa so dober svež vir antioksidantov jabolka, buče, kakiji, citrusi, zimske vrste zelenolistne zelenjave ter kislo zelje in repa.

Če smo redno aktivni in upoštevamo načela zdrave prehrane skozi celo leto, do sezonskih obolenj najverjetneje sploh ne bo prišlo. Če se nas kljub temu lotijo bolečine v grlu, kapljanje iz nosu in nadležen kašelj, jih poskusimo odpraviti z naravnimi pripravki. V nasprotju z laboratorijsko sintetiziranimi ti telesu zgolj pomagajo, da samo opravi, kar je treba. Z imunskim sistemom sodelujejo in ga krepijo tudi na dolgi rok.

Pojdi na recepte >>

 

Avtor: Eva Žontar, PlanetBIO & Svet je lep