Rastlini, ki je k nam prišla iz Južne Amerike, so v tamkajšnjih krajih nadeli ime »para todo«. Prevod, ki dobesedno pomeni »za vse«, ne bi smel povzročati preglavic niti tistim, ki jim je španski jezik deveta vas, sicer pa rastlina, še posebej njen podzemni korenski del, govori sama zase.

Domorodci na področju Amazonke so ugodne učinke suma korenine poznali in s pridom uporabljali generacije, še danes je to eno najbolj cenjenih naravnih pripravkov pri plemenih, ki jih globalizacija še ni dosegla in uničila. Posušeno korenino uporabljajo v najrazličnejše namene: za pospeševanje celjenja ran, odpravljanje vseh vrst bolečine, dvig energije, kot afrodiziak, ...

 

Koren sumaRuska skrivnost

V zahodnem svetu, kjer to čudo narave poznamo šele nekaj zadnjih desetletij, lahko vse te  pozitivne učinke uživanja le še potrdimo z najrazličnejšimi raziskavami. Še posebej je koren suma cenjen med športniki, saj na razvoj mišic deluje podobno kot steroidi, le da ne prinaša tveganja v obliki stranskih učinkov. Iz tega razloga so bili ruski znanstveniki v času Sovjetske zveze prvi, ki so začeli z raziskavami o koristnosti korena ali »ruske skrivnosti«, kot so ga poimenovali, kasneje pa so se jim pridružili še mnogi drugi.

 

Raziskave

Leta 1995 so v ZDA npr. opravili raziskavo o vplivu na slabokrvnost, pri kateri je polovica testiranih uživala koren suma, druga polovica pa je prejemala placebo. Po treh mesecih se je prvi polovici v primerjavi z ostalimi veliko bolj opazno povečal nivo hemoglobina v krvi, telo je proizvajalo več rdečih krvničk, izboljšalo pa se je tudi splošno fizično stanje. Vsa pozitivna opažanja so žal izginila po šestih mesecih od prenehanja uživanja sume, kar pa je seveda pričakovano, če upoštevamo, da na naše fizično in psihično stanje vpliva celoten življenski slog.  Na Japonskem so leta 2001 poročali o rezultatih, ki potrjujejo celo anti-rakavo delovanje snovi, ki jih suma vsebuje.

Katere snovi so »krive« za tako pozitivne učinke korena suma

Vsebuje kar 19 različnih amino kislin, med njimi vseh 8 esencialnih. Širok razpon elektrolitov pomaga pri rehidraciji telesa med intenzivnim ukvarjanjem s športom oz. uravnava ionsko ravnovesje v naših celicah. Kot elektroliti delujejo npr. natrij, kalij, magnezij in klor.

Poleg njih koren suma vsebuje še druge minerale v sledovih, kot so železo, kobalt, cink, germanij,... Mnogi od njih delujejo kot močni antioksidanti. Tu so še vitamini A, B1, B2, E in K.

Pantotenska kislina, še ena izmed koristnih snovi te rastline, je nepogrešljiva pri presnovi maščob in ogljikovih hidratov.

Ne smemo pozabiti na saponin, ki lahko predstavlja tudi do 11% celotne sestave korena. Saponin našemu telesu prinaša celo vrsto enkratnih učinkov, med drugim zmanjšuje raven holesterola v krvi, omejuje rast rakavih celic in deluje antibakterijsko.

 

Učinkovitost

SumaKoren Suma se uspešno uporablja pri odpravljanju kronične in akutne bolečine, regeneraciji vseh vrst ran in kožnih izpuščajev. Pomaga pri dvigu energije in libida ter pri hormonskih motnjah.

Učinkovitost korena sume potrjujejo tako stoletne tradicionalne izkušnje domorodskih plemen Amazonskega pragozda, kot novodobne raziskave:

  • zvišuje nivo energije
  • pospešuje razvoj in rast mišic, brez škodljivih stranskih učinkov (kot pri steroidih)
  • odpravlja hormonske motnje: blaži PMS, simptome menopavze
  • pomaga pri neplodnosti in impotenci, deluje kot afrodiziak
  • odpravlja kronično utrujenost
  • odpravlja slabokrvnost
  • krepi presnovo
  • pomaga pri uravnavanju konstantnega notranjega okolja našega organizma
  • izboljšuje splošno fizično pripravljenost in kondicijo (seveda ob primerni količini gibanja!)

Z vsemi osupljivimi učinki je rastlina suma še en lep primer popolnoma naravnega rastlinskega darila in dokaz neizčrpne radodarnosti narave.

Koren suma je na voljo v naši spletni bio trgovini >>

 

 

Viri:
http://www.rain-tree.com/suma.htm
http://www.botanical.com/products/learn/suma.html