-
BIO vanilija v prahu
11,99 €
-
BIO Alga klorela v prahu
16,99 €
1 čajno žličko vmešajte v sadne in/ali zelenjavne sokove oz. smoothie-je, presne zelenjavne juhe, solate. Priporočljivo: do 3 čajne žličke dnevno.
Spirulina je bogata s fikocianinom (antioksidant, ki izboljšuje funkcijo ledvic in jeter) in je modro-zelena alga in temnejša od klorele. Klorela je bogata s klorofilom in je zelena alga.
Pšenična trava ima več B vitamonov, železa in klorofila, ječmenova trava pa skoraj dvojno vseh ostalih snovi (mineralov, rudnin).
Kombinacija, tako kot pri algah spirulini in kloreli, je odlična, saj se trave (ali alge) dopolnjujejo in telo dobi maksimalno od "zelene hrane".
1 žlička ječmenove in 1 žlička pšenične v sok je res "booster" in super alkalizacija telesa in posledično razstrupljanje. Prav tako velja za alge.
V osnovi gre torej za malce različen spekter mineralov in rudnin. Praksa je takšna: ali kombinacije enega in drugega kot opisano, ali pa 1 mesec eno, 1 mesec drugo.
Mlada zelena pšenična trava je odličen naraven vir vlaknin, beljakovin, vitaminov in mineralov, ki skupaj pripomorejo k urejeni prebavi, odstranitvi toksinov iz telesa in povzročijo splošno izboljšanje krvne slike. Pšenična trava v prahu je koncentriran vir hranil in kot tak idealen dodatek raznoliki prehrani.
Ste se že kdaj vprašali, zakaj mačke in psi žvečijo travo? Natančnega odgovora pravzaprav ne poznamo, a gotovo je, da jim poleg olajšanja prebave zeleni listi nudijo tudi nekaj ključnih hranil. Trave se namreč domači ljubljenci lotijo še posebej takrat, ko niso najbolj zdravi. Tako kot njihovo, ima tudi naše telo sposobnost, da se ob primernih pogojih (naravna hrana, spanje, gibanje, sonce, zrak, ljubezen in še kaj) ohranja zdravo oziroma pozdravi samo. Pri tem mu lahko pomagamo le mi sami, za majhen del pa lahko poskrbi tudi pšenična trava.
Mlada pšenična trava spada med zelena živila, prepoznavna in koristna zaradi svoje visoke vsebnosti klorofila. O pomembnosti slednjega smo že večkrat pisali, a ponovitev ne bo odveč. S svojo kemijsko strukturo, skoraj identično molekuli hemoglobina, nas molekula klorofila kar vabi, da jo uživamo čimbolj redno in čimveč. Klorofil razstruplja telo, spodbuja tvorbo hemoglobina in eritrocitov, čisti črevesje in ureja prebavo, deluje antikarcinogeno, pomaga pri odpravljanju notranjih vnetij in infekcij, pospešuje celjenje ran, odpravlja slab zadah, čisti dihalne poti, spodbuja tvorbo mleka pri doječih ženskah, poživlja krvni obtok in še in še…
Enake oz. zelo podobno učinke lahko pripišemo pšenični travi v prahu. Če je mlada pšenična trava, ki je kalila oz. rastla približno 14 dni, previdno požeta in posušena pri nižjih temperaturah, ohrani v sebi večino klorofila in ostalih hranil sveže trave. Pomembno je še hladno mehansko mletje v prah, pri katerem dehidrirana pšenična trava ni izpostavljena temperaturam, ki bi uničile katero od sestavin. Prah, ki ga dobimo, je močno koncentriran vir hranil in kot tak idealen dodatek raznoliki rastlinski prehrani.
Pšenična trava v prahu vsebuje kar 19 vrst aminokislin (od 21 znanih), med katerimi je tudi vseh 9 esencialnih aminokislin, ki jih naše telo ne sintetizira samo. Od mineralov izstopajo železo, magnezij, kalcij, fosfor in kalij, od vitaminov pa vitamini A, E in vitamini B-skupine. Veliko virov navaja med sestavinami pšenične trave tudi »famozni« vitamin B12, vendar je njegova prisotnost v živilih rastlinskega izvora še vedno vprašljiva. Proizvajajo ga namreč le določene vrste bakterij, ki naseljujejo zemljo in koreninske sisteme rastlin. Drugi pomislek vzbuja naša zmožnost absorbcije tega vitamina iz pšenične trave. Najvažnejše pa je seveda to, da smo si ljudje različni, tudi pri izkoristku in potrebah po B12.
Z zdravilnimi učinki pšenične trave se je veliko ukvarjala Ann Wigmore, ena vodilnih osebnosti v svetu zdravega življenskega sloga in presne prehrane. Več kot 30 let nazaj je pri zdravljenju rakavih bolnikov uspešno uvedla redno pitje soka pšenične trave in dokazala njegove zdravilne sposobnosti. Raziskave njenega inštituta so pokazale, da približno 70 g pšenične trave po svoji hranilni vrednosti ustreza 160 g druge zelenjave, kot so korenje, zelenjava, zelena, … To seveda ne pomeni, da je uživanje ostale zelenjave odveč, je le zanimiv podatek, ki dokazuje neverjetno moč pšenične trave.
Če je le mogoče, je v prehrano (še posebej v primeru bolezni) dobro vključiti tudi svež sok mlade pšenične trave. Gojenje pšenične trave na okenski polici ni zahtevno, potrebujete le večje količine posod (iz veliko trave namreč dobimo le relativno malo soka) in dober sokovnik, ki je zmožen sočenja mladih bilk. Marsikdo si takšnega luksuza žal ne more privoščiti, zato je pšenična trava v prahu odlična izbira, saj še vedno vsebuje relativno visok delež encimov in večino ostalih pomembnih hranil.
Pri ljudeh, ki so redno uživali pšenično travo, bodisi v obliki sveže stisnjenega soka bodisi v obliki prahu, so zabeležili naslednja zdravstvena izboljšanja:
Z uživanjem pšenične trave je najbolje začeti postopoma in v manjših količinah, še posebej, če sumimo, da je naše telo obremenjeno z veliko toksini, ki bi se jih rado znebilo. Vedno začnemo z eno žličko na dan in dozo povečujemo glede na lastna občutja in potrebe.
Prah pšenične trave lahko vmešamo v sadne in zelenjavne sokove, v smoothieje, hladne juhe,… Nikoli ga ne izpostavljajmo visokim temperaturam, saj bo njegova hranilna vrednost v tem primeru močno okrnjena! Najbolje ga je zaužiti na prazen želodec, tako kar najbolje izkoristimo njegove zdravilne učinke.
Avtor: Eva Žontar, SvetJeLep&PlanetBIO
Še zanimiva povezava o Ann Wigmore, pšenični travi in njenih učinkih:
http://www.wigmore.org/miracles_wheatgrass.html
BIO Camu Camu v prahu17,99 € |
BIO alga spirulina v prahu13,99 € |
BIO Chia semena7,99 € |