-
BIO murve
8,99 €
Cela kakavova zrna vsebujejo številne naravne sestavine kot so serotonin (antistres), triptofan (antidepresiv), anandamid in dopamin. Kakav, znan kot eno najbolj kompleksnih živil na svetu, ima visoko vsebnost kalija, kalcija, natrija ter antioksidantov (kar 10 % je flavonoidov).
Uporaba:
Presna zdrobljena kakavova zrna imajo rahlo grenak okus, zato so odlična v kombinaciji s sladkim ali suhim sadjem, z oreščki ali semeni, v kosmičih, jogurtih, smoothie-jih, sadnih kupah, presnem pecivu, ...
Shranjevanje:
Hladen in suh prostor.
100% kakavova zrna
Blagodejne in zdravilne učinke kakava so poznali že Maji in Azteki. Kakavovec je bil zanje sveto drevo, iz njegovih sadežev so izdelovali visoko cenjeno pijačo, zaradi njegovih blagodejnih in hranilnih učinkov na telo pa si je prislužil celo ime »hrana bogov«. Azteki so celo verjeli, da je čokolada vir modrosti.
Kakav in čokolada sta Srednjo Ameriko torej zaznamovala in očarala že zelo zgodaj:
In čeprav kakav domorodci v Amazoniji že tisočletja cenijo kot bogato energijsko hrano, je pri znanstvenikih zanimanje vzbudilo šele odkritje povezave med uživanjem kakava in njegovimi izjemnimi vplivi na delovanje krvožilja. Žal je obilica kakava, kot ga poznamo danes, v resnici le mešanica industrijskega sladkorja in različnih umetnih dodatkov – slab približek tistega, kar nam narava v svoji preprosti izjemnosti ponuja v majhnem temno rjavem zrnu.
Pa vendar lahko kljub vsej tej ponudbi supermarketov in seveda brez obiska Amazonskega deževnega pragozda tudi danes najdemo popolnoma naraven in zdrav kakav, takšen, posušen na soncu. Tistega, ki ga pridelujejo domorodci v amazonskih pragozdovih, kjer kakavovec uspeva brez načrtnega gojenja in uporabe pesticidov, razlogov, zakaj kupovati tako pridelan kakav, pa je več. Z uporabo organskega-biološkega surovega kakava pripomoremo k ohranjanju tropskega deževnega gozda in njegove bogate biološke raznovrstnosti, omogočamo preživetje izginjajočim domorodnim plemenom, našemu telesu pa zagotovimo koristne snovi, ki jih je v surovem kakavu okrog 300:
Vseh 300 blagodejnih, hranilnih in zdravih kemičnih snovi vsebuje le termično neobdelan kakav, ki pa ga nedvomno nudi tudi naša veganska presna čokolada, naravna kakavova zrna.
Kdo ve, kdaj smo iz rjavega zrna, ki vsebuje mnoge antioksidante in minerale, ustvarili nezdravo živilo, polno škodljivih maščob in sladkorja – govorimo seveda o kakavovem zrnu in žal ne najbolj zdravi čokoladi.
Razlika med njima je ogromna in verjetno ni več treba razlagati, kako zdravju škodljiva je večina konvencionalnih čokolad, ki nam jih ponujajo v trgovinah. Polne pasteriziranega mleka, rafiniranega sladkorja, hidrogeniziranih maščob, umetnih arom, stabilizatorjev in konzervansov samo obremenjujejo naš organizem, ki se želi škodljivih snovi čim prej znebiti.
Sama kakavova zrna so v nepredelani obliki popolnoma druga zgodba! Vsebujejo veliko rudnin – železa, magnezija, kroma, fosforja, kalija, cinka in bakra, vitamine skupine B, vitamin C in vitamin E, aminokisline (predvsem triptofan in anandamid) in ogromno snovi z antioksidativnim delovanjem. Prav zaradi antioksidantov surov kakav varuje pred predzgodnjim staranjem, boleznimi srca in ožilja, rakom in še mnogimi boleznimi. Več kot primeren je za vse, ki se želijo znebiti slabokrvnosti, saj po vsebnosti železa dvakrat prekaša rdeče meso. Magnezij pa spodbuja delovanje možganov in živčnega sistema, znižuje krvni pritisk in možnost nastanka krvnih strdkov, znižuje nivo holesterola, razkisluje telo, pozitivno vpliva na trdnost kosti, sprošča mišice ter pomaga pri blaženju menstrualnih krčev (saj veste, kako močno željo po čokoladi ženske občutimo med menstruacijo?).
Ker pa kakavova zrna v procesu pridelovanja čokolade (tudi take brez mleka in z malo sladkorja) pražijo, se raje odločajmo za sama zrna, surov kakav v prahu ali pa presno čokolado, kjer je bil postopek praženja izpuščen. Kakav v omenjenih izdelkih v sebi še vedno vsebuje vse že naštete snovi, ki telesu prinašajo koristi. Izboljša tudi razpoloženje, saj anandamid in triptofan povzročata sproščanje serotina (hormona sreče) in endorfinov, ki blažijo bolečine. Deluje kot afrodiziak in že v 18. stoletju so jo zdravniki priporočali za povečanje libida. To sposobnost ji daje snov feniletilamin, ki se v naših možganih sprošča med ljubljenjem.
Ni dvoma, da gre v primeru presne čokolade brez mleka, sladkorja in sojinega lecitina za super živilo. V pregrešno so jo kmalu po Columbovem prihodu iz Amerike, od koder kakavovec izvira, začele spreminjati nune, ki so kakavu dodajale sladkor in vanilijo ter tako ustvarile čokolado. Precej kasneje so ji Švicarji dodali še kondenzirano mleko in nastala je danes najbolj razširjena mlečna čokolada. A še preden smo na zahodu vedeli za kakav, so ga v Južni Ameriki uživali Maji, Azteki in domorodska plemena ob Amazonki. Cenjen je bil kot visoko energetska hrana – hrana bogov.
Če se že ne odločimo za presno, izberimo vsaj ekološko čokolado, ki zagotovo ni obremenjena s težkimi kovinami, poleg tega pa se ekološko pridelovanje kakava ne poslužuje za naravo pogubnih monokulturnih nasadov. Če ima naša čokolada oznako »fairtrade«, še toliko bolje, saj ta zagotavlja, da so bili lokalni kmetje, ki so kakav obirali, za svoje delo pošteno plačani.
Predvsem pa ne pozabimo, da je manj več. Tudi v zdravi presni čokoladi uživajmo zmerno in občasno, a zato s toliko večjim veseljem in užitkom.
In kar vedno poudarimo: čeprav sami promoviramo in prodajamo tudi superživila – superhrano: ne pozabite na svežo, ekološko zelenjavo in sadje, gibanje na svežem zraku in soncu, sproščanje in smeh!
Avtor: Eva Žontar, Svet je lep & PlanetBIO
BIO yacon rezine5,99 € |
BIO Kakavovo maslo (Peru)12,99 € |
Super študentska hrana TRAIL PACK7,99 € |