Izdelek ne vsebuje sladkorja, aditivov, konzervansov, ...
Kontrolira: DE-ŐKO-003
Pridelano v EU (Avstrija)
Saj vemo, da to rečemo skoraj za vsa, a tudi bučna semena so eno najpopolnejših živil, kar nam jih daje narava. Je že tako, da je resnično poskrbela za vse in svoje izdelke optimalno napolnila, ene s temi, druge z onimi koristnimi hranili.
Bučna semena so bila obdarjena s še posebej visokim deležem mineralov, od katerih izstopajo cink, železo, magnezij in fosfor. Pomembni so za delovanje živčnega sistema in s tem boljšo koncentracijo in zmožnost mišljenja ter za zdrave lase, kožo in nohte.
So tudi bogat vir proteinov, saj nam 35 gramov bučnih semen zagotovi približno 17% naših dnevnih potreb po proteinih. Od vitaminov vsebujejo večje količine vitaminov B (z izjemo B12) in vitamina E, bogata pa so tudi z omega-3 maščobnimi kislinami. Tu so še mnogi fitosteroli in tokoferoli, od katerih mnogi učinkujejo kot antioksidanti in lovijo škodljive proste radikale.
Za njihov pozitiven vpliv na zdravje so vedeli že dolgo pred nami, saj so jih kot zdravilo (pa tudi kot hrano) gojili že severnoameriški Indijanci. Surova bučna semena so uživali kot zdravilo pri težavah s sečili, za zdravljenje ran so nanje nanašali zdrobljeno mešanico bučnih in lubeničnih semen, pripravkov iz bučnih semen so se posluževali tudi pri odpravljanju notranjih parazitov. Večino koristi bučnih semen je potrdila tudi sodobna znanost:
Posebna pozornost se bučnim semenom zadnja leta namenja zaradi njihove sposobnosti, da omilijo težave s prostato ali jih v celoti preprečijo. Zato redno uživanje bučnih semen svetujejo predvsem moškim, starim nad 40 let, pri katerih se benigna hiperplazija prostate (najbolj pogost vzrok pri težavah s prostato) največkrat pojavlja.
Bučna semena, če se le da, uživajmo surova, saj med praženjem izgubijo večino koristnih hranil, poleg tega pa se njihove zdrave nenasičene maščobne kisline pretvorijo v nasičene in zdravju ne preveč prijazne. Surova bučna semena tako ali tako niso problem niti za največje sladokusce, saj se odlikujejo po odličnem okusu. Pomembno je, da jih v ustih dobro zgrizemo in prepojimo s slino, saj tako kar najbolje izkoristimo njihovo hranljivost.
Unikaten okus bučnih semen se prilega tudi marsikateri jedi. Idealna so kot dodatek solatam, solatnim prelivom ali že pripravljenim juham. V presni »kuhinji« jih lahko uporabimo v mnogih sladicah, pa tudi presnih juhah in slanih jedeh.
Predhodno namočite bučna semena za približno 4 ure. Nato odcedite vso vodo in bučna semena zmešajte z ostalimi sestavinami. Mešanico enakomerno razporedite po pladnju dehidratorja in sušite od 12 do 24 ur, na približno 41ºC. Takšna so odlična kot prigrizek, lahko pa z njimi okrasite različne sladice.
Vse sestavine zmešamo v multipraktiku ali dobrem blenderju, da dobimo gosto omako. Po potrebi dodajamo vodo. Pripravljena omaka je najboljša, če vanjo pomakamo različne kose sveže zelenjave, npr. korenčka, stebelne zelene, bučke,....
Eva Žontar, SvetJeLep & PlanetBIO
Bio mandlji7,55 € |
Bio Medjool dateljni6,01 € |
Bio murve3,74 € |