UPORABA:
Uporabljamo kot emulgator ali kot sredstvo za zgošcevanje pri pripravi sladic, pudingov, sladoledov, smoothie-jev.
NAVODILA ZA PRIPRAVO:
Irish moss namočite v vodo za nekaj ur. Odcedite in v mikserju zmešajte z vodo v razmerju 4:1 (4 merice alg, ena merica vode), dokler ne dobite gladke in goste paste – naj ne bo tekoča! Precedite čez tanko tkanino in shranite v hladilniku (do 3 tedne), kjer se še bolj zgosti in postane želatinasta.
SESTAVINE:
posušena alga irish moss (Chondrus crispus) in nič drugega. :)
SHRANJEVANJE:
hladen, suh in temen prostor
POREKLO::
Irska
Še ena v nizu nenavadnih živil, ki so nam večinoma tuje. Če v internetni brskalnik vpišemo “irish moss“, naletimo na tri zadetke: zelen mah, napitek z Jamajke in morsko algo. Čeprav je prvi s svojimi drobnimi belimi cvetki nadvse lep, drugi pa zanimivo okusen, pričujoči članek govori o slednjem zadetku – o rdeči algi, ki raste na Atlantskih obalah severne Evrope in Severne Amerike.
Dokler se nahaja v svojem naravnem habitatu, je irish moss, kot vsaka druga alga, mehak in rahlo želatinast. Ponavadi pa do nas pride že dodobra posušen, trd in na prvi pogled prav neuporaben – zmota! Ko posušen irish moss namočimo v vodi za nekaj ur, se začne ponovno obnašati kot v morski vodi. Vpije vodo, nabrekne in se zmehča. Takega lahko uporabimo za pripravo irish moss paste, ki je nato primerna za uporabo v prehrani. Uporablja se kot naraven zgoščevalec rastlinskega izvora. Nenadomestljiva je predvsem v mnogih presnih jedeh, saj jim daje značilno želatinasto in zgoščeno strukturo. Ker se zaradi slednje v “presni kuhinji” ponavadi uporablja velike količine oreščkov ali kokosove maščobe, je irish moss idealen način, da se izognemo tako velikim dozam (pa čeprav rastlinske) maščobe. Preveč koncentrirane hrane naenkrat, pa čeprav rastlinske in zdrave, seveda telesu ne prinaša nič dobrega.
Irish moss nikakor ni le “prazno živilo”. Poleg tega, da se ga v mnogih (presnih) receptih ne da nadomestiti z nobenim drugim živilom, je tudi hranilno zelo bogat. Je odlične vir mineralov, saj vsebuje jod, brom, kalcij, železo, žveplo, magnezij, mangan, fosfor, kalij, selenij, cink in še nekatere druge v sledeh. Od vitaminov vsebuje kar celoten začetek abecede: A, B, C in D. Poudariti velja, da je posebej bogat z aminokislinami, ki vsebujejo žveplovo kislino – nekatere raziskave kažejo, da naj bi teh večkrat primanjkovalo v vegetarijanski prehrani (seveda to informacijo velja sprejeti z ozirom – pri vsakem načinu prehrane namreč lahko pride do pomanjkanj).
Ker irish moss vpija vodo, jo je sposoben tudi oddajati celicam v našem telesu. Zaradi tega hidrira telo od znotraj, uporablja pa se tudi v vlažilnih kremah za kožo. Izboljša tudi prebavo in pozitivno deluje na prebavila.
Dobro je poznan kot blag antikoagulant, kar pomeni, da redči kri. Iz tega razloga lahko niža previsok krvni pritisk, premišljeno pa naj ga uporabljajo tisti, ki imajo morda težave s preredko krvjo in prenizkim krvnim tlakom.
Blažilno naj bi deloval tudi na težave s sečili, poleg tega blaži vnetja. Zaradi visokih vsebnosti joda vključevanje irish mossa v prehrano povezujejo z antikarcinogenim delovanjem. Jod je pomemben za pravilno delovanje ščitnice – uživanje irish mossa zato lahko odpravlja težave, povezane z nepravilnim delovanjem omenjene žleze: vrtoglavico, počasno bitje srca, počasen metabolizem, nezdrava koža in lasje, pretirana občutljivost na mraz, …
Preden se lotite uporabe irish mossa, ga je najbolje spremeniti v gosto pasto gelaste strukture. Poznanih je mnogo načinov priprave paste, a ta je ena najbolj enostavnih: posušen irish moss namočite v vodi za nekaj ur, najbolje čez noč. V močnem blenderju nato zmešajte približno 2 skodelici (1 skodelica = cca. 250 ml) skupaj s pol skodelice vode. Mešajte dokler ne dobite enotne in gladke, a goste paste – naj ne bo tekoča! Žal brez močnega blenderja ne bo šlo. Precedite jo čez tanko tkanino oz. vrečko za precejanje in precejeno zmes shranite v hladilniku. Precejanje je potrebno, da iz paste odstranite vse trdne delce alge in morebitne kamenčke. Čez čas se v hladilniku pasta še bolj zgosti in postane povsem želatinasta.
Irish moss vedno zahteva nekaj izkušenj in preizkušanja, preden nam gre njegova uporaba resnično od rok, zato nikar ne obupajte ob prvem poskusu! Pri naravnih živilih je vedno tako, da si niso nikoli popolnoma enaka, zato lahko tudi razmerja irish moss paste v istih receptih variirajo.
Vse sestavine zmešajte v blenderju ali multipraktiku v gladko kremo in ponudite samostojno ali kot nadev na sadni solati.
Zmešajte vse sestavine v blenderju in prelijte po katerikoli solati. Namig: odlično se prileže solati iz motovilca, peteršilja in soparjene buče.
Eva Žontar, PlanetBIO&SvetJeLep
100% BIO yacon v prahu
Redna cena:
Cena do 30.09.2011: |