Jagode s smetano

Sezona jagod se izteka, sezona najboljših jagod – gozdnih namreč – se je pa že kar izšla. Zato pohitite s spodnjim receptom in si še danes zagotovite svojo porcijo antioksidantov, elaginske kisline, folne kisline, vlaknin, majhne količine naravnih sladkorjev, ogromno v poletnih dneh še kako pomembne vode, vitaminov B1 in B2, mineralov kalija, kalcija, cinka, železa, mangana in bakra. Vse to namreč (pa verjetno še kaj za povrh) namreč jagode vsebujejo.

Jagode s smetano

Namočene indijske oreščke zblendamo do gladkega skupaj z datljem, ščepcem soli in približno pol skodelice vode. Med blendanjem lahko vodo dodajamo, da dobimo želeno gostoto. Dobljeno »smetano« prelijemo po narezanih svežih jagodah in sladica je pripravljena!

 

Češnje v sladoledu

Tokratni recept ni ravno izviren ali na novo odkrit. V uporabi je pri nas vsako poletje, ko se začne sezona češenj, a je preprosto tako okusen in tako enostaven, da bi bil greh iskati novega. Zato vsi ljubitelji češenj in sladoleda, pozor – iskanje se tu konča, recept poletja je najden!

Za 4 osebe potrebujemo:

  • 500 g češenj (prilagajamo glede na število jedcev)
  • 4 zamrznjene, zrele banane
  • 1 žličko vanilije

Najprej se lotimo malce zamudnega izkoščičevanja češenj. Nato v močnem blenderju zamrznjene banane skupaj z vanilijo v prahu zmeljemo v gladek sladoled. Naredimo ga lahko tudi tako, da še sveže banane z vanilijo zblendamo v gladko tekočo maso in jo vlijemo v sladoledni aparat za približno pol ure. Sladoled dodamo izkoščičenim češnjam, premešamo in nadevamo v skodelice.

Uživamo v božanskem okusu in zavedanju, da smo naredili tudi uslugo svojemu telesu. Sveže češnje namreč delujejo izjemno čistilno. Pospešujejo izločanje toksinov iz telesa, čistijo prebavilo in izboljšujejo prebavo, prispevajo k čistejši koži, spodbujajo delovanje ledvic in jeter, ter zaradi odstranjevanja odvečne sečne kisline iz sklepov pomagajo pri težavah z artritisom, putiko in revmatizmom. Antociani v češnjah našo kožo varujejo tudi pred UV žarki in delujejo kot antioksidanti.

Eva Žontar, PlanetBio&SvetJeLep