Jesenski DETOX s klorelo & spirulino

od Planet BIO
November 12, 2021

Jesen je idealen čas za razstrupljanje telesa. Telo brez strupov je lahkotnejše, bolj vitalno in se lažje ubrani sezonskih obolenj, ki so na pohodu v hladnejšem delu leta. Zakaj bi se jeseni sploh lotili detox-a? V resnici bi morali po svojem telesu pospravljati skozi celo leto, ne glede na letni čas. Zdrava prehrana in redna telesna aktivnost delata čudeže, vseeno pa je koristno, da nekajkrat na leto še okrepimo procese razstrupljanja in telo spodbudimo k izločanju toksinov. To najlažje storimo z uživanjem alg, ki so znane po svoji sposobnosti, da nase vežejo toksine in jih izločajo iz telesa.


Poznate spirulino in klorelo? Verjetno najbolj znani algi v kombinaciji s pravilno prehrano delata čudeže. Obe sta izjemno bogati s klorofilom, ki je v času razstrupljanja zelo pomemben, in vsebujeta veliko vitaminov in mineralov. Še posebej cenjeni sta zaradi sposobnosti, da nase vežeta različne toksine, ki se nato skupaj z njima izločijo iz telesa.


Kaj je razlika med spirulino in klorelo?
Klorela spada med enocelične zelene alge, spirulina pa je pravzaprav modrozelena cepljivka (ali cianobakterija), tako da si v sorodstvenem smislu nista blizu. Kljub temu v prehranskem smislu obe uvrščamo med alge, ker sta si zelo podobni tudi po hranilni sestavi in učinkovanju.


Nekaj bistvenih razlik med spirulino & klorelo:

• Klorela vsebuje več klorofila.
• Spirulina vsebuje več beljakovin.
• Klorela ima močnejši razstrupljevalni učinek od spiruline, vendar vsebuje manj vitaminov in mineralov od nje.
• Spirulina je bolj bogata z vitamini in minerali, a nima tako močne sposobnosti vezave toksinov.

V prahu ali tabletah?
Odločitev je popolnoma vaša. Spirulina in klorela v prahu sta primerni za mešanje z vodo ali mešanje v smutije, prednost tablet pa je v njihovi priročnosti za potovanja in tiste ljudi, ki jim misel na temno zelen napitek ni ravno mikavna. Tablete enostavno zaužijete skupaj z vodo, limonado ali drugo tekočino, jih v ustih na hitro pregriznete in nato pogoltnete.


Kako uživati alge?
Za najbolj učinkovito razstrupljanje se priporoča uživanje obeh alg, najbolje izmenično – en dan klorela, en dan spirulina. Klorela bo pospešila razstrupljanje, spirulina pa bo krepila imunski sistem in na ta način spodbujala delovanje klorele.

V času razstrupljanja je priporočeno na dan zaužiti 10 gramov spiruline ali klorele (najbolje izmenično po dnevih). To pomeni 3 čajne žličke spiruline ali klorele v prahu, oziroma 20 tablet. Za preventivno uživanje alg in splošno podporo organizmu zadošča 1 čajna žlička oziroma 6 tablet.


Starejši članek