Funkcionalne gobe, kot prehransko dopolnilo

od Blaž Zavrl
March 18, 2019

Gobe so za človeka že od prazgodovine pomembne v prehrani in tradicionalni medicini, zlasti v Aziji, pa tudi Ameriki, Afriki in Evropi. Obstaja več kot 50 vrst gob z različnimi funkcionalnimi lastnostmi. Med njimi so najbolj znane svetlikava pološčenka (Ganoderma lucidum), užitni nazobčanec – šitake (Lentinula edodes), bukov ostrigar (Pleurotus ostreatus), glavatci (Cordyceps spp.), resasti bradovec (Hericium erinaceus) in druge. Predvsem v vzhodni Aziji tovrstnim gobam pripisujejo čudežno moč ter iz njih pripravljajo razne pripravke v obliki praškov, čajev in tinktur. Iz nekaterih vrst, kot so šitake, pisana ploskocevka, navadna cepilistka so tam razvili tudi zdravila.

Funkcionalne gobe vsebujejo širok spekter snovi, kot so polisaharidi, triterpeni, fenoli, proteini in druge. Dandanes se iz gob izdeluje razne pripravke v obliki kapsul, tablet, praškov in tinktur, ki so na tržišču dostopni kot prehranska dopolnila.

PlanetBIO GOBE

PlanetBIO gobe goji visokotehnološko slovensko podjetje, ki se ukvarja z ekološkim gojenjem funkcionalnih gob in tudi v celotni proizvodnji zavrača uporabo cenenih surovin iz tujih trgov. Gobe so gojene brez umetnih gnojil ali pesticidov in rastejo v nadzorovanih pogojih na 100 % naravnem substratu. V proizvodnji ne uporabljajo plastičnega potrošnega materiala za enkratno uporabo, poslovne prostore ogrevajo izključno z obnovljivo lesno biomaso, vse substrate gob pa po uporabi kompostirajo in uporabijo za gojenje vrtnin.

Kakovost PlanetBIO gob je potrjena s strani laboratorija dobavitelja, s strani javnih akreditiranih laboratorijev za kontrolo kakovosti, tujih akreditiranih laboratorijev, pa tudi s strani slovenskih in tujih raziskovalnih inštitucij.

Ekološki REISHI V PRAHU

 

Reishi (Ganoderma lucidum), imenovana tudi goba nesmrtnosti, se v tradicionalni kitajski medicini uporablja že nekaj tisočletij. Poznana je tudi pod imenom reishi, ling zhi in svetlikava pološčenka.

 

Ekološki HERICIUM V PRAHU

 

Hericium erinaceum ali resasti bradovec je cenjena jedilna in funkcionalna goba, ki raste na lesu podrtih dreves predvsem na severni zemeljski polobli (Evropa, vzhodna Azija, severna Amerika). V tradicionalni kitajski medicini je že dolgo znana po številnih pozitivnih lastnostih, ki so danes podprte z znanstvenimi raziskavami.

 

Njena neobičajna oblika je navdihnila občudovalce, ki so jo zaradi nje poimenovali z nenavadnimi imeni: levja griva, opičja glava, opičja goba, medvedova glava, bela brada, ježasta goba, resasti bradovec ... Med aktivne komponente gobe resasti bradovec štejemo za gobe tipične beta glukane.

PlanetBIO hericium v prahu vsebuje glivno biomaso in trosnjake, ki so posušeni na nizkih temperaturah in previdno zmleti v prah.

 

Ekološki CORDYCEPS V PRAHU

Cordyceps ali glavatec je zelo redka gliva, ki raste v naravi na izredno visokih predelih gora, zlasti v Tibetu in Nepalu, nekatere vrste pa tudi v Sloveniji. Že tisočletja jo  uporabljajo v tradicionalni medicini daljnega Vzhoda.

Goba Cordyceps je zelo priljubljena med športniki.

PlanetBIO cordyceps vsebuje 100% ekološko glivno biomaso in micelij gobe glavatec (Cordyceps) v prahu.

Razlika med funkcionalno gobo in prehranskim dopolnilom iz nje

Trosnjak, ki ga vidimo v gozdu in ki se uporablja tudi v kulinariki, je samo del gobe. Na trgu lahko dobimo različna prehranska dopolnila. Eno izmed njih je prehransko dopolnilo, ki zajema poleg trosnjaka še micelij in izločke, ki jih micelij izloča na robu med gobo in okoljem, v katerem raste. Ti izločki so zelo pomembni, saj vsebujejo različne encime, antibiotike, polisaharide, ipd. V prehranskih dopolnilih te vrste so zajete vse tri komponente. Edina zloraba je lahko pretirana ali prepogosta uporaba, ki pa ima lahko tako kot vse, kar uživamo prepogosto, negativen učinek na telo.

Pri gobah poudarimo tudi pomen preventive. Uživamo jih lahko 2-3x letno.


Starejši članek Novejši članek