Joga ni šport, je pa odlična za športnike

od Planet BIO
August 15, 2017

Joga ni šport, je pa odlična za športnike (in ne le zanje :)). Joga s svojo filozofijo lahko pripomore k boljšim športnim rezultatom preko pozitivnega vplivanja na fizično telo in psihično telo. Z asanami krepimo mišice, se učimo zavedanja mišic, občutenja, kako je, ko aktiviram specifično mišico. Predvsem pa krepimo mišice, ki so pomembne, a pogosto zapostavljene ter s tem pripomoremo k zmanjšanju poškodb. Ravnotežje, ki ga urimo z asanami, krepi vsesplošno zavedanje telesa, ki se premika. Asane povečujejo gibljivost sklepov in elastičnost mišic; boljši obseg giba se izrazi v bolj učinkovitem gibu.

Najpomembnejše, kar nam joga lahko da, pa je tisti preskok v glavi, zavedanje diha in uma. Že samo zavedanje bolečine povzroči, da nas le-ta ne ovira več tako zelo. Zame je joga daleč od telovadbe. Ko jo izvajam, ne razmišljam o tem, kako bodo mišice trupa bolj močne ali kako bo zadnjica lepša ali koliko kalorij bom pokurila ... razmišljam o občutkih v telesu, poizkušam začutiti, kaj se zgodi, ko naredim določen gib, kje začutim dih, kdaj se dih ustavi ... vse to naredi jogijsko prakso enostavno lepo. Prav v asanah kot je savasana (mrtvak) ali meditativnem sedenju se zgodi »čudež«. Takrat se um ustavi, misli se umirijo, občutek imamo, da se čistimo od znotraj in da je bit v nas samih in ne v vsem, kar nas obdaja.

Zame je joga tisto orodje, s katerim se učim premagovati težke trenutke na treningih in tekmah. Ko mi je težko in se zakrčim, potem je vse še slabše, saj se psihična in fizična napetost z vsemi silami uperita proti meni in je vse še slabše. Ko pa v težkih trenutkih občutim telo, občutim dih in ga sprejmem takega, kot je, postane zadeva lažja. Iz situacije poizkusim iztržiti največ, če vidim, da ne gre, se ne jezim, ker potem je vse še slabše.

Podobno kot joga čisti telo in um na psihični ravni mi PlanetBIO mešanica perfectly clean pomaga čistiti telo »fizično«, saj se mi zdi, da je to prava mešanica, s katero odplaknem vse slabe stvari v telesu, ki so nastale med treningom. Ječmenova trava, pšenična trava, spirulina, klorela – vse zeleno, imaš občutek, da bo zeleno tudi v telesu. Dejansko, kot da bo pognala nova sveža trava in se pokosila tista rumena, od suhih radikalov zažgana trava. Mešanica ima super okus in jo najraje spijem kar takoj po treningu.

Piše: Karla Oblak

 

 


Starejši članek Novejši članek


0 komentarjev


Komentiraj

Komentarji morajo biti pred objavo pregledani.