5 zanimivih o ... guarani

od Planet BIO
November 06, 2017

 

·         1. Guarana vsebuje dvakrat več kofeina od kave. To pomeni, da so njeni poživilni učinki močnejši, zato je manjša tudi priporočena zaužita količina – polovica čajne žličke, zamešane v rastlinsko mleko ali smuti, bo za večino ljudi popolnoma zadoščala in je po delovanju enaka skodelici kave. Tako kot kavi in ostalim poživilom naj se guarani seveda izogibajo ljudje z visokim pritiskom, odsvetujemo pa jo tudi otrokom.
 
·         2. Profesionalni športniki so nori na guarano. V športnih krogih je kofein že dolgo uporabljan zaradi svojih učinkov na telo: stimulira centralni živčni sistem, spodbuja izločanje adrenalina in pospešuje krvni obtok.Po drugi strani imajo lahko običajni kofeinski napitki tudi nezaželjene posledice, saj med telesno aktivnostjo pogosto prihaja do dehidriranosti in prebavnih težav, pri guarani pa je to veliko manj verjetno. Guarana zato postaja vse bolj priljubljena med vzdržljivostnimi športniki, ki si z njo povrnejo energijo na večurnih izzivih.
 
·         3. Kofein iz guarane je identičen tistemu v kavi in čaju. Za lažje razlikovanje so kofein iz različnih rastlinskih virov le drugače poimenovali – tako se kofein iz guarane imenuje guaranin, kofeinu iz čaja pravimo tein, kofein v kavi pa je ostal kofein, ker so ga od tam prvič izolirali. Kljub enaki kemični strukturi pa se omenjene snovi med seboj razlikujejo po svojem delovanju. Ste po pitju kave že kdaj doživeli naval energije, ki mu je sledil nenaden padec? Z guarano je drugače, saj se zaradi vsebnosti taninov kofein iz njenih zmletih zrn v krvni obtok absorbira počasneje in zato deluje dlje časa in bolj enakomerno.
 
·         4. Kofein je naravni insekticid. Ljudje imamo guarano morda radi, žuželke pa malo manj. Guarana se namreč s kofeinom zavaruje pred morebitnimi škodljivci, za katere je kofein močno toksičen. Morda se sprašujete, zakaj potem kofeina ne uporabljamo kot naravno zaščito pri pridelavi hrane? Pod sončno svetlobo se kaj kmalu razgradi, zato bi bilo njegovo insekticidno učinkovanje zelo kratkotrajno.
 
·         5. Guarani, brazilsko pleme iz amazonskega deževnega gozda, je eno zadnjih domorodnih plemen, ki ohranjajo svojo prvobitno kulturo. V medicini in obredih že od nekdaj uporabljajo tudi guarano, ime zanjo pa izhaja prav iz njihove besede warani, ki pomeni »sadež, ki spominja na človeške oči«. Ne verjamete? Oglejte si fotografijo:
 
 
 
 
 

 

 


Starejši članek Novejši članek


0 komentarjev


Komentiraj

Komentarji morajo biti pred objavo pregledani.