Ajda - še eno superživilo

od Planet BIO
December 07, 2017

Čeprav imamo na PlanetBIO radi goji jagode, kakav, acai in druga hranljiva živila iz različnih koncev planeta, v prvi vrsti prisegamo na lokalno hrano. Prepričani smo, da bi morala osnovo vsakega jedilnika sestavljati rastlinska živila, ki so ekološko pridelana blizu nas – ne le zato, ker na ta način prispevamo k ohranjanju okolja in trajnostnemu razvoju lokalnega kmetijstva, temveč tudi zato, ker najdemo med njimi nekatera izjemno hranljiva in zdrava živila. Na primer ajdo.

Ajda raste pri nas že od srednjega veka, ko so jo prinesli iz Azije, danes pa postaja čedalje bolj priljubljena kot brezglutensko živilo. Čeprav botanično ne spada med žita (sodi v družino dresnovk in ne trav, kot žita), jo dojemamo in uporabljamo kot eno izmed njih. Ajda je bogata z vlakninami, beljakovinami (z vsemi esencialnimi aminokislinami), železom, cinkom in selenom. Vsebuje veliko antioksidantov, med katerimi sta najpomembnejša rutin in tanin, zaradi katerih je priljubljen tudi čaj iz ajde.

Ko smo razvijali recepte za PlanetBIO granole smo največ pozornosti posvetili temu, katero sestavino vzeti za osnovo. Želeli smo si, da bi bili naši okusni prigrizki primerni tudi za ljudi s celiakijo in tiste, ki se iz drugačnih razlogov izogibajo glutenu, hkrati pa smo zavezani izključno naravnim in 100 % rastlinskim sestavinam. Odgovor je prišel v obliki ajde: brez glutena, lahko prebavljiva, bogata s hranili – popolna sestavina za popoln prigrizek!

Šli smo še korak dlje – našo ajdo pred uporabo vedno namočimo in pustimo kaliti kakšen dan, da požene drobne repke. V tem času se v ajdovih zrnih poveča vsebnost mineralov in vitaminov, močno povišana pa je tudi prebavljivost in dostopnost vseh hranil. Takšne so na koncu tudi PlanetBIO družinske granole v vseh treh okusih – hranljive, lahko prebavljive in zelo okusne. 


Starejši članek Novejši članek


0 komentarjev


Komentiraj

Komentarji morajo biti pred objavo pregledani.