BELJAKOVINE: Rastlinske ali živalske?

od Planet BIO
November 01, 2017

Mit, da mora uspešen športnik jesti meso, že dolgo ne drži več. Še več, rastlinski viri beljakovin imajo številne prednosti pred živalskimi. Katere?

 

Lažja prebavljivost. Rastlinske beljakovine so lahko prebavljive in v želodcu ne puščajo težkega občutka. Prebava je zaradi njih boljša, absorpcija v kri pa je učinkovita in hitra. Zaradi boljše prebave in lahkotnega občutka je tako bolj učinkovita in intenzivna tudi vadba.

Hitrejša regeneracija. Ker presnova rastlinskih beljakovin zahteva manj energije, je lahko telo več vloži v regeneracijo mišic. Prav tako je regeneracija hitrejša, ker se aminokisline iz rastlinskih beljakovin hitreje absorbirajo v krvni obtok in dosežejo mišice.

Telesa ne zakisajo. Ob razgradnji živalskih beljakovin se tvorijo spojine, ki telo zakisajo in spodbujajo notranja vnetja. Rastlinske beljakovine delujejo alkalno in telesa ne obremenjujejo.

Manj oksidacijskega stresa. Rastlinske beljakovine pridejo v paketu z več antioksidanti, ki nevtralizirajo oksidacijski stres. Ta je med športno aktivnostjo povišan in lahko vodi v poškodbe celic in njihovega DNA.

Ne pridejo v paketu s holesterolom in nasičenimi maščobami.
Če predstavljajo živalske beljakovine glavni vir naših beljakovin, se ne moremo izogniti holesterolu in nasičenim maščobam. Ko jemo meso, pijemo mleko ali jemo jajca, res uživamo beljakovine, a hkrati tudi veliko omenjenih škodljivih snovi. Rastline ne vsebujejo holesterola, njihove maščobe pa so nenasičene – celota je tako do našega telesa dosti bolj prijazna.

Prijazne do planeta.
Živinoreja je eden največjih osnaževalcev našega planeta, poleg tega pa se za enako količino živalskih beljakovin porabi veliko več vode in energije kot za proizvodnjo rastlinskih beljakovin. Bodimo odgovorni potrošniki, izbirajmo več rastlinskih virov!

PlanetBIO beljakovinske mešanice so 100 % rastlinskega izvora in ekološko certificirane.

Vsebujejo do 70 % čistih beljakovin z idealnim aminokislinskim razmerjem, zato zagotavljajo učinkovito regeneracijo in odlično prebavo.
Starejši članek Novejši članek


0 komentarjev


Komentiraj

Komentarji morajo biti pred objavo pregledani.