CAMU CAMU = vir vitamina C

od Planet BIO
November 23, 2017

Hladne in mokre dni v približevanju zime pogosto spremlja tudi vse več prehladov in podobnih sezonskih obolenj. Njihov vzrok ni v povečanem številu mikrobov, kot včasih zmotno mislimo, temveč v oslabljenem imunskem sistemu. Tega lahko na srečo krepimo predvsem sami.

Poleg rednega gibanja na svežem zraku je pomemben tudi vnos primernih hranil, predvsem antioksidantov. Ti nevtralizirajo proste radikale, ki v telesu spontano nastajajo ves čas, in jim preprečijo, da bi poškodovali celice našega imunskega sistema, ki pridno odstranjujejo viruse, bakterije in druge potencialno škodljive tujke.

Najboljši vir antioksidantov sta nedvomno sveže sadje in zelenjava, predvsem lokalna, biološko pridelana in zaužita presna. V hladnem delu leta se izbor svežih lokalnih živil na žalost zoži (nikakor pa ne izčrpa – ne pozabimo na buče, kakije, nešplje, različne vrste ohrovta in kislo zelje!), zato lahko za dodatne količine antioksidantov poskrbimo tudi z bolj eksotičnimi živili. Nedvomni zmagovalec je pri tem camu camu, kisel sadež iz porečja južnoameriške Amazonke.

Kisli sadež iz Amazonije

Camu camu v obliki zeleno-rdečih jagod v velikosti oliv dozori na grmičastem drevesu vrste Myrciaria dubia, ki raste tik ob reki. Največkrat jih predelajo v različne napitke ali pa jih posušijo in zmeljejo v prah. Camu camu je namreč eden najbogatejših virov vitamina C, kar jih poznamo. Ta pomemben vitamin, ki med drugim deluje kot antioksidant, zavzema kar 12 % suhe teže sadeža.

Proti prehladu, smrkavosti in nabiranju sluzi

Vitamin C ima močno antioksidativno delovanje, v telesu pa ima še mnoge druge pomembne funkcije. V visokih koncentracijah ga najdemo v celicah imunskega sistema, kot so limfociti in monociti, njegova neposredna vloga v njih pa še ni znana. Predvidevajo, da igra vitamin C pomembno vlogo pri sintezi obrambnih celic in pri delovanju fagocitov, ki »požirajo« tujke.

Vitamin C deluje tudi kot naravni antihistamin, kar pomeni, da zavira izločanje histamina in pospeši njegovo razgradnjo. Histamin je snov, ki sproži lokalni vnetni odziv, delno je npr. odgovoren za smrkav nos in nabiranje sluzi v grlu, zato zmanjšanje njegove količine pomeni manj omenjenih simptomov.

Ker je vitamin C vodotopen in se v telesu ne shranjuje, njegove presežke izločamo z urinom. Predoziranje, ki bi vodilo v zastrupitev, je zato praktično nemogoče, statistične raziskave pa tako ali tako kažejo, da prebivalci Slovenije v povprečju ne zaužijemo dovolj vitamina C.

Le vitamin C ?

Prednosti camu camu se s tem še ne končajo. Poleg vitamina C je bogat tudi s flavonoidi, ki prav tako delujejo kot antioksidanti in s tem prispevajo h krepitvi imunskega sistema. Mednje spadajo antocianini, flavonoli, flavanoli in še cel kup spojin z neprijaznimi imeni. V sadežih najdemo tudi vitamine B1, B2 in B3 ter minerale kot so kalij, kalcij, fosfor in železo. Nekateri viri omenjajo celo, da naj bi camu camu izboljšal absorbcijo železa v prebavilih in s tem prispeval k blaženju slabokrvnosti, če je ta posledica pomanjkanja železa.

Izbira kakovostnega camu camu-ja

Z naraščanjem prepoznavnosti tega vsestranskega sadeža je naraslo tudi povpraševanje po njem. Samonikle rastline, ki v povprečju obrodijo 12 kg plodov na leto, zato ne zadostujejo več. Prekomerno obiranje camu camu dreves v divjini  je povzročilo, da jim grozi status ogroženosti, na srečo pa se povečuje pridelava na umetnih nasadih. Camu camu je na škodljivce odporno drevo, zato uporaba pesticidov nikakor ni potrebna, žal pa nasadi v želji po čimvečjem pridelku s seboj včasih prinesejo tudi uporabo le-teh in gnojil. Nikakor torej ni vseeno, za kakšen izdelek se kot potrošniki odločimo – izbirajmo camu camu, ki prihaja iz ekološko certificiranih nasadov in s tem prispevajmo k ohranitvi narave in ljudi, ki ta zanimivi sadež poznajo mnogo bolje od nas.


Starejši članek Novejši članek


0 komentarjev


Komentiraj

Komentarji morajo biti pred objavo pregledani.