Dobra prebava za zdrav imunski sistem

od Planet BIO
December 11, 2017

Ste že slišali, da vse bolezni izvirajo iz črevesja? Dobra prebava ne pomeni le bolj lahkotnega počutja in optimalne telesne teže, temveč tudi močan imunski sistem in moč, da se ubranimo nadležnih sezonskih obolenj.

 
Povezava med našimi prebavili in imunskim sistemom je precej logična. Koristni mikroorganizmi, ki naseljujejo naš prebavni trakt, skrbijo za dobro absorpcijo vseh hranil, ki jih zaužijemo s hrano. Ta ista hranila nato omogočajo, da naše telo deluje brez problema in se nemoteno tvorijo obrambne celice imunskega sistema. Seveda je pomembno tudi, da se odločamo za hrano, ki je bogata s hranili – na srečo je to hrana, ki hkrati pozitivno vpliva tudi na zdravje naše črevesne flore.
 
Kaj naj torej jemo za zdravo prebavo, ki vodi v močan imunski sistem? Enostavno: polnovredna živila rastlinskega izvora, ki so že po naravi bogata z vlakninami in hranili. Topne vlaknine, ki jih najdemo v svežem sadju, zelenjavi in nekaterih superživilih (za enega najboljših virov na primer velja yacon, ki je bogat z inulinom) delujejo kot prebiotiki, hrana za koristne bakterije v črevesju. Netopne vlaknine, ki jih prav tako najdemo v sadju, zelenjavi in žitaricah, pa delujejo kot nekakšna “krtača” , ki čisti prebavila in preprečuje, da bi ostanki hrane v njih začeli gniti in tvoriti toksine.
 
Ob porušeni črevesni flori, ki je največkrat posledica antibiotičnih terapij, je smiselno tudi dodajanje fermentiranih živil, kot so kislo zelje, kisla repa, kombuča in fermentirana zelenjava, ki s svojimi probiotičnimi kulturami pomagajo, da si naša prebavila opomorejo.
 
Če hkrati iz svoje prehrane izločimo še predelano hrano in živila živalskega izvora, ki naša prebavila in imunski sistem le obremenijo, smo za zdravo zimo naredili največ, kar lahko. 

 


Starejši članek Novejši članek


0 komentarjev


Komentiraj

Komentarji morajo biti pred objavo pregledani.