Vse, kar morate vedeti o MSM

od Planet BIO
October 19, 2017

Kako se že reče tistemu naravnemu viru žvepla, ki pripomore k lepši koži in bolj močnim lasem? MSM, MMS? Da ni morda SMS? Da je zmeda še večja, vsaka od omenjenih kratic pomeni nekaj čisto drugega, pravilna pa je le ena – MSM, metil sulfonil metan ali “mineral lepote”. Gre za enega najboljših naravnih virov žvepla, ki je sestavni del keratina v koži, nohtih in laseh. 

Zakaj uživati MSM?
Ker sodi žveplo med esencialne elemente in ga moramo v telo vnesti s prehrano. Čeprav ga v manjših količinah najdemo v sadju, zelenjavi in žitih, ga ti pogosto vsebujejo premalo, da bi zadostili potrebam telesa po žveplu. Z uživanjem MSM v obliki prehranskega dodatka poskrbimo za zanesljiv in še vedno popolnoma naraven vir, hkrati pa okrepimo imunski sistem, zdravje las in kože, spodbudimo rast las in podpremo jetra. 

Zakaj PlanetBIO MSM?
Pri nakupu MSM minerala moramo biti pozorni na dve stvari: rastlinski izvor in to, da je pridobljen z destilacijo.
Zaradi nižjih stroškov pridobivanja je veliko MSM dopolnil na tržišču pridobljenih iz naftnih derivatov, kar pa je seveda zdravju škodljivo. Nekakovostne izdelke lahko običajno prepoznamo že po nenavadno nizki ceni, na drugem mestu pa seveda pozorno preberimo specifikacije na embalaži in preverimo izvor. PlanetBIO MSM se pridobiva iz gensko nespremenjene koruze in lanu, zato je 100 % rastlinskega izvora. Ne vsebuje glutena in je brez kakršnihkoli dodatkov, nečistoč ali primesi.

Druga bistvena prednost PlanetBIO MSM minerala je, da je pridobljen s postopkom destilacije. To zagotavlja zelo natančno ločevanje čiste snovi od nečistoč in stranskih produktov na podlagi njihovih različnih vrelišč. Destilacija zahteva drage aparature in strokovno usposobljenost delavcev, ki jo izvajajo, zato je večina MSM izdelkov na tržišču pridobljenih drugače, s postopkom kristalizacije. Njena pomankljivost je ta, da ne more nihče jamčiti za odsotnost nečistoč in nevarnih stranskih produktov, ki lahko nastajajo ob pridobivanju MSM. Povedano na kratko: če vaš MSM ni rastlinskega izvora in pridobljen z destilacijo, ga rajši ne uživajte.

Kaj sploh je MSM?
MSM je vodotopna snov bele barve, ki vsebuje žveplo in jo lahko najdemo v nekaterih preprostih rastlinah. V naravi se pojavlja kot metabolit izhodne spojine DMSO, ki nastaja pod vplivom sončne svetlobe ob izparevanju morske vode. S padavinami se DMSO vrača na površje planeta, kjer se pretvarja v MSM. Rastline obe spojini črpajo iz prsti in ju uporabijo pri izgradnji svojih celic – in prav iz rastlin se pridobiva tudi MSM v obliki prehranskega dodatka. V manjših količinah sicer MSM najdemo še v sadju, zelenjavi in žitih, vendar so njegove vrednosti tam zanemarljive. MSM velja za eno najmanj reaktivnih in zato tudi najbolj neškodljivih spojin v bioloških sistemih – po toksičnosti bi ga lahko primerjali z vodo.

Kako uživati MSM?
MSM v prahu lahko zamešamo v vodo, še bolj pa priporočamo mešanje s pomarančnim sokom ali drugim sadnim sokom. V kombinaciji z vitaminom C, ki ga vsebujejo pomaranče oziroma sadje, je absorpcija MSM še povečana. Priporočena dnevno zaužita količina znaša 1-2 čajni žlički MSM v prahu.

MSM lahko uživamo tudi v obliki kapsul, če nam je takšno uživanje bolj praktično. PlanetBIO MSM v kapsulah obdajajo kapsule iz 100 % rastlinske celuloze.


Starejši članek Novejši članek


0 komentarjev


Komentiraj

Komentarji morajo biti pred objavo pregledani.