Planet bio - Spletna trgovino z naravno, ekološko, biološko, presno in vegansko kozmetiko ter superhrano, naravna kozmetika in superhrana
Planet bio - Spletna trgovino z ekološko in vegansko superhrano

Preskoči v glavno vsebino »

SI
EU

Naravna kozmetika RawGaia
11 brezplačnih-super receptov za 33-dni
Zeleni pomladni recepti
Društvo za zaščito živali Kranj

Prijava na eNovice

Novice Vaš e-mail naslov:

BIO yacon rezine

Za ogled polne slike, dvojno kliknite na zgornjo sličico.

Pomanjšava
Povečava

BIO yacon rezine 50 g

Na zalogi

5,99 €

Dodaj v košarico

certifikat

PlanetBIO yacon rezine - sladki prebiotik iz Andov,  kjer ga gojijo že več kot 3000 let, se večinoma uživa surov, mi pa ga poznamo predvsem v obliki sirupa, prahu in rezin. Ko gomolje poberejo iz zemlje, jih posušijo, razrežejo in pazljivo zmeljejo v prah, ali pa iz gomoljev iztisnejo sirup.

BIO yacon rezine 50 g

PlanetBIO yacon rezine se pridobivajo iz gomoljev rastline yacon,ki uspeva v Andih in je v sorodu s sončnico. Ima nizek glikemični indeks, saj ga v glavnini sestavlja inulin (65 %), ogljikov hidrat, ki v telesu ni prebavljen in absorbiran. Inulin deluje kot prebiotik (spodbujal naj bi rast koristnih bakterij v črevesju) in ima sposobnost povečanja absorpcije nekaterih makro in mikro elementov.

UPORABA:
Zaužijte nekaj rezin med obroki ali dodajte mešanice oreščkov in sadja, muesli, sadne solate ipd, ... Primerno za diabetike.

SESTAVINE:
100 % yacon v rezinah (Smallanthus Sonchifolius)

SHRANJEVANJE:
hladen, suh in temen prostor

POREKLO::
Peru

100% bio yacon rezine, planet bio

PROBIOTIK / PREBIOTIK (Yacon)

Probiotik je prehrambeni pripravek ali zdravilo, ki vsebuje takšne žive mikroorganizme, ki imajo blagodejen učinek na gostitelja (človeka). Najdlje so v uporabi laktobacili (grampozitivni bacili v mlekarstvu), uporabljajo pa se tudi določene kvasovke. Poleg probiotikov poznamo še prebiotike; med slednje sodijo zlasti vlaknine in druge substance, ki v črevesju omogočajo ustrezno okolje za rast bakterij črevesne flore. Simbiotiki so pripravki, ki vsebujejo tako probiotike kot prebiotike.

Prebiotiki so za človeka neprebavljivi ogljikovi hidrati in tako ne predstavljajo neposredno hranil, vendar pozitivno vplivajo na črevesno floro.

Posebnež med podzemnimi gomolji in sladilo, kot ga še niste videli, je prav gotovo yacon. Rastlina, za katero marsikdo ne ve, da je v sorodu z našo sončnico, raste visoko v Andih (tam so očitno res dobro založeni s superhrano!), čeprav v nasprotju z večino ostalih andskih rastlin ni tako občutljiv in ga v zadnjem času veliko gojijo tudi v nižjih nadmorskih višinah tropskih krajev.

yacon cvet

Zraste v višino do dveh metrov in cveti s prikupnimi majhnimi rumenimi cvetovi, njegova prava posebnost pa se skriva pod zemljo. Podzemni gomolji, ki rastlini služijo kot založni organ, so hrustljavi in sestavljeni večinoma iz vode in inulina, kar jim daje sladak okus. Večinoma ga opisujejo kot podobnega okusu jabolka, zaradi česar domačini gomolju pravijo kar “zemeljsko jabolko”, nekatere pa okus rahlo spominja tudi na vonj cvetlic, npr. vijolic.

V Andih, kjer ga gojijo že več kot 3000 let, se večinoma uživa surov, mi pa ga poznamo predvsem v obliki sirupa in prahu. Po tem, ko gomolje poberejo iz zemlje, jih posušijo na soncu in pazljivo zmeljejo v prah, ali pa iz gomoljev iztisnejo sirup.

Prebivalci Andov ostalih delov rastline seveda ne zavržejo, največkrat iz njenih listov kuhajo čaj. Tega uporabljajo za uravnavanje sladkorja v krvi, izboljšanje prebave, krepitev oslabelih ledvic, in verjetno še za marsikatero stvar. Tudi sveže gomolje hrustljajo v podobne namene in za splošno krepitev imunskega sistema, poleg tega, da se z njimi sladkajo, seveda. Tako pridemo do tja, kjer se yacon v zahodnem svetu največ uporablja – za sladkanje. Smoothijev, sokov, sadnih solat, presnih in drugačnih sladic, čokolade, solatnih prelivov …

Yacon je verjetno edino naravno sladilo, ki ga naše telo enostavno ne zazna. Gradi ga večinoma inulin – polisaharid, ki se v tankem črevesju ne razgradi na manjše sladkorje in posledično tudi ne vsrka v krvni obtok. Inulin se v našem telesu razgradi na fruktooligosaharide (FOS), krajše verige fruktoze, ki ne vplivajo na porast sladkorja v krvi. Ptialin in amilaza, človeška encima za škrob, sladkorjem v yaconu namreč nista kos, zato ostanejo skorajda nedotaknjeni. To pomeni, da njihova prisotnost v našem telesu ne vpliva na dvig krvnega sladkorja, kar še posebno cenijo diabetiki. Prav tako je (v primerjavi s sladkorjem) smešno nizka kalorična vrednost yacona – 50 kalorij na zvrhano žlico (15 g) yacona v prahu – zaradi česar je odličen za ljudi s preveliko telesno težo.

Razgradnja FOS se začne šele v debelem črevesju, pri čemer se sproščata ogljikov dioksid in metan, zato je pri uživanju yacona kljub vsemu potrebna zdrava mera (kot pri vsem, mar ne?), saj lahko prevelike količine povzročajo vetrove.

yacon gomolj

Inulin oziroma FOS (njuna kemijska sestava je namreč praktično enaka, razlika je le v dolžini sladkornih verig) je odličen in zelo učinkovit prebiotik – več kliničnih študij je potrdilo, da v črevesju spodbuja rast koristnih probiotičnih bakterij. Ker se v tankem črevesu le delno razgradi, je črevesni flori v debelem črevesu na voljo v vsej svoji sladkosti. Te bakterije FOS razgradijo v maščobne kisline, ki nižajo pH vsebine v debelem črevesu in zagotavljajo optimalno delovanje celic sluznice.

Yacon tudi poveča absorbcijo nekaterih mineralov – kalcija, magnezija in fosforja, ter še večih elementov v sledovih (železa, bakra, cinka). Izboljšana absorbcija naj bi bila posledica treh mehanizmov: povečana topnost kalcija zaradi spremembe mikroflore in vrednosti pH, povečanje transcelularnega prehoda elementov zaradi direktnega vpliva maščobnih kislin, in pospešena rast celic, kar poveča razpoložljivo površino za vsrkavanje.

Kot da vse to še ni dovolj, naj bi yacon z vsebovanim inulinom tudi zniževal nivo holesterola v krvi, to pa ima preventivno vlogo v razvoju arterioskleroze in zapletov, povezanih z njo (srčni infarkt, možganska kap).

Ob vsem tem je yacon popolnoma naraven in brez potencialnih nevarnih učinkov na zdravje, kot se rado zgodi pri mnogih umetnih sladilih. Njegova uporaba je cenjena predvsem med diabetiki, ljudmi s povečano telesno težo in vegani oziroma vsemi, ki se izogibajo belemu slakorju.

Všeč vam bo tudi:

BIO lucuma v prahu

BIO lucuma v prahu

14,99 €

BIO yacon v prahu

BIO yacon v prahu

14,99 €

BIO Mesquite v prahu

BIO Mesquite v prahu

11,99 €

 
Išči

Prijava na eNovice

Novice Vaš e-mail naslov:

Moja košarica

Vaša nakupovalna košarica je prazna.

Potrebujete pomoč pri naročanju? 041 848 424Brezplačna dostava ob nakupu nad 60 €PayPal Darilni boni PlanetBIO