Kako ostati miren, ko okrog divja orkan

od Planet BIO
November 03, 2020

Piše: Anja Sterle, diplomirana naturopatinja

Današnjo temo sem imela v mislih že nekaj časa, saj nam življenje piše romane v katerih se ne cedita vedno le med in mleko. Sedaj pa smo se kolektivno znašli na preizkušnji. Če za trenutek odmislimo Covid, moramo priznati, da tudi sicer živimo v »izzivalnih časih«, ko nas poleg življenjskih, vsakdanjih skrbi (partnerstvo, otroci, zdravje, skrb za starše, posel, itd, itd), lahko obremenjuje še cel kup stvari (onesnaženost hrane, uporaba strupov in pesticidov, mir in vojna…).

Vse skupaj lahko strnemo pod skupni imenovalec STRES.
Po določenem času, ki se pri vsakem posamezniku razlikuje, se začnejo kazati učinki stresa. Telo si na vsak način želi ravnovesja, zato začne na različne načine izločati napetosti. Nekomu bo dolgotrajen stres povzročil fizične motnje, nekdo drugi bo čustveno nestabilen, lahko pa se zgodi, da postanemo psihično krhki. Ni potrebno, da je tako!

Kako ukrepati?

Najbolje je, da se vsega navedenega zavedamo in začnemo pravočasno ukrepati. Prvi in najlažji korak je najti učinkovito prehransko dopolnilo, adaptogen, ki ima to moč, da v organizmu poveča sposobnost prilagajanja na stres. Pravzaprav vam niti ni potrebno iskati in raziskovati, saj smo to storili že mi.

Ashwaghanda PlanetBIO, večkrat dokazano, s svojim širokim razponom delovanja, ljudem pomaga v boju proti stresu in vrača fizično in mentalno zdravje ter čustveno stabilnost.
Da ugodimo različnim okusom in potrebam je naša Ashwagandha na voljo v prahu, ki ga lahko kombiniramo z drugimi zelišči in začimbami pri pripravi napitkov različnih okusov in kapsulah za klasično zaužitje. Ashwagandha ima relativno grenak okus, zato vsem občutljivim priporočamo uporabo Ashwagandha kapsul.

Z Ashwagandho in tem, da svoje počutje vzamemo v svoje roke, dosežemo hitro izboljšanje stanja, kar nam daje moč in motivacijo ter drugačno perspektivo na stvari, ki nas pestijo in so krivec za stresni odziv telesa. Kako počutje vzeti v svoje roke, vam razkrijem v nadaljevanju!

Torej, velikokrat se nam dogaja drama in vedno imamo nanjo na voljo več odzivov. Kaj bomo izbrali? Lahko si takoj pogrizemo nohte, populimo lase in šibimo vse sisteme, ki delujejo v nas in nas ohranjajo žive ter pri zdravi pameti, imamo pa tudi druga vrata skozi katera lahko vstopimo, oziroma drugo pot po kateri lahko gremo. Ja, ta je težja in daljša, saj od nas zahteva precej truda dokler se ne izurimo, vendar prek trnja do zvezd, nas uči stari pregovor! 

Trenutno še nihče ne ve s kakšnimi posledicami se bomo morali še soočiti, vendar pa nam bore malo pomaga mentalna priprava vseh možnih scenarijev, saj se navadno stvari odvijejo in izidejo drugače, mi pa po poti izgubimo veliko energije, optimizma in požgemo ali spregledamo veliko mostov… To, da smo zaskrbljeni je čisto na mestu in normalen odziv, ki ima v sebi tudi zaščitni mehanizem, ki nas potiska k pazljivemu in odgovornemu ravnanju in taki pač moramo biti. Bistveno pa je, da zaskrbljenosti, strahu ali paniki ne dopustimo, da nas popolnoma prevzamejo.

Ustavimo se za nekaj dni! Lahko si odpočijemo, saj je polovica med nami izgorela ali tik pred tem. Negujmo odnose, saj smo toliko vpreženi v delo, da med nami rastejo zidovi in marsikateremu paru bo sedaj uspelo zaceliti rane in odnos dvigniti na višjo ali lepšo raven. Bodite 100% prisotni v igri ali pogovorih z otroci, če boste to znali in zmogli, bo to zanje nekoč morda najlepši spomin na neko oddaljeno obdobje, ko je svet obstal zaradi virusa. Drugih alternativ niti ne bom naštevala, ker nas lahko omejuje le naša domišljija.

Razmislimo kaj lahko storimo dobrega za najbližje in tudi širše, saj se dobro z dobrim vrača.

Kreativne ideje, ki se vam utrnejo zapišite, da jih boste spočiti, premišljeno udejanjili ob njihovem najboljšem času.


Kaj torej početi, da nas ne odnese? Na voljo imamo več možnosti:

  1. ZAVESTNO GLOBOKO ZADIHAJ
  2. IZ STOPAL POŽENI KORENINE
  3. STUŠIRAJ SE Z MALČNO IN HLADNO VODO, NATO TELO ZMASIRAJ Z IZBRANIM OLJEM ALI MASLOM
  4. PRIŽGI SVEČKO IN SE SPROSTI
  5. PRIVOŠČI SI SPREHOD IN OPAZUJ NARAVNE LEPOTE 
  6. LJUBEČE PRIPRAVI ZDRAV OBROK ZA DRUŽINO
  7. PREBERI NEKAJ STRANI V KNJIGI, KI TE NAVDIHUJE
  8. NASMEJ SE IN IZRAZI HVALEŽNOST ZA VSE KAR TI PADE NA PAMET
  9. OBJEMI DRUŽINSKEGA ČLANA ALI POKLIČI LJUBO OSEBO
  10. NAČRTUJ LEPO PRIHODNOST, MISLI NA STVARI IN OKOLIŠČINE, KI SI JIH ŽELIŠ

Bodimo prizanesljivi in nežni do sebe, so pač tudi dnevi, ko nimamo volje in energije za visoko storilnost ali glasen smeh, takrat se v nas lahko odvijajo globlji procesi in že jutri je nov dan, naj bo umirjen in lep!


Starejši članek Novejši članek