Piše: Anja Sterle, diplomirana naturopatinja

Življenje nas kar potisne vanjo, kot v puberteto. Hočeš, nočeš, taka je naša usoda, oziroma stvar evolucije. No, še prej imamo tudi predpremiero ali predpripravo, to je perimenopavza. Aja in imamo tudi postmenopavzo. Ahhhh…

Ženski pekel so pravili menopavzi okrog leta 1800 in nekaj.
»Histeričnim« ženskam, ki so, zaradi svoje modrosti, hrabrosti in notranje moči, nič drugega kot čarovnice, so nekaj sto let pred tem predpisovali grmade, ali pa opij, ali spuščanje krvi. Potem pa je postala skoraj bolezen, ki jo je potrebno resno obravnavati in se z njo boriti na vse mogoče načine, a večinoma le na Zahodu.


(Vir slike: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lister_spraying_phenol_over_patient.jpg)

Vendar pa ni bilo vedno tako, saj v starih grških in kitajskih tekstih pionirjev medicine, menopavza ni bila omenjena, čeprav so druge ženske težave in obolenja opisovali osupljivo natančno in pravilno.

Kitajke težav, kot jih imamo zahodne ženske, nimajo, hkrati pa jih čudi tudi kako mlade vstopamo v novo obdobje. Same, v skladu s Tradicionalno kitajsko medicino, k menopavzi pristopajo z naravno hrano in zelišči, občasno si privoščijo akupunkturo, saj poznajo perimenopavzo in menopavzo kot spremembo med energijama yin in yang. Če prehrani ne posvečamo dovolj pozornosti, preveč delamo in premalo spimo, izčrpamo energijo yin. Prav tako se to zgodi, če smo kronično pod sicer nizkim stresom ali, če le tega doživimo nenadoma in intenzivno.

Ajurveda smatra menopavzo kot preplet hormonskih in naravnih sprememb, katerim niso v pomoč prebavne nečistoče, ki ovirajo transport hranil do celic, pomemben dejavnik za težave s simptomi menopavze pa so za ajurvedo še:
nepravilna uporaba uma, telesa, emocij in čutov. To se dogaja, ko je ženska pod prevelikim stresom ali pritiskom, opravlja pretežko delo, preveč napreza um, ali trpi emocionalni stres.


Vemo, da ima Mati narava odgovore na vse naše potrebe.

Evergreen ajurvedske medicine, v uporabi vsaj 2500 let je ASHWAGANDHA, ki vam je na voljo v bogati ponudbi PlanetBIO. Da ugodimo različnim okusom in potrebam je naša Ashwagandha na voljo v prahu, ki ga lahko kombiniramo z drugimi zelišči in začimbami pri pripravi napitkov različnih okusov in v kapsulah za klasično zaužitje. Ashwagandha ima relativno grenak okus, zato vsem občutljivim priporočamo uporabo Ashwagandha kapsul.

Njena moč v spopadanju s spremljevalci menopavze je večkratna, saj ta adaptogena rastlina zagotavlja dober spanec in notranji mir, kot tudi čustveno ravnovesje. To pa so pomembni gradniki dobrega počutja in zdravja, ne le v obdobju menopavze.

Uživanje Ashwagandhe kot adaptogene rastline, ki pomaga telesu v prilagajanju na notranje in zunanje dejavnike stresa, deluje na zniževanje stresnega hormona kortizola.
S tem lahko odpravimo tesnobna stanja, visok krvni pritisk, kopičenje maščobe okrog pasu, šibek imunski sistem in visoko raven sladkorja v krvi.  

Kraljica ajurvede, kot pogosto imenujejo Ashwagandho, bo podprla in izboljšala tudi spolne in mentalne funkcije, ki so pogosto ovirane zaradi vpliva nihanja hormonov, ki se dogaja v obdobju perimenopavze in menopavze. Prav tako se z njeno pomočjo lahko uravnava spremembe razpoloženja in dviga občutek vitalnosti ter pomlajuje organizem. 

 

V ponudbi PlanetBIO pa je vsem ženskam na voljo tudi MACA v kapsulah in prahu. Okus Mace je specifičen, zato vsem občutljivim priporočamo uporabo Maca kapsul.

Ta rastlina iz Andov ima številne blagodejne učinke na ženske pred in v menopavzi. Krepi namreč kosti, dviga ravni energije in lahko jo poimenujemo kar afrodiziak, saj vrača željo po intimnih stikih.Tako, naredile smo sprehod po eksotičnih deželah. 

Ogromen vpliv na našo fiziologijo ima hrana, zato ni odveč, da poiščete informacije o tem katera hrana podpira žensko ob prehodu in samem doživljanju nove pomladi.

Kaj nam je torej še storiti, če ne želimo menopavze jemati kot breme, bolezen ali nujni pekel?

Skoraj zagotovo smo zamudile praznovanje prihoda menstruacije, saj so se taki rituali v naši kulturi izgubili, so pa kot kaže zelo pomembni. Torej imamo možnost, da praznujemo še enkrat in se v novo obdobje podamo modro in premišljeno.

Kaj pa naj bi praznovale? Če se ponovno vrnem na Kitajsko, menopavzo tam že tisočletja imenujejo Moja druga pomlad, ki jo spremljajo kreativnost, umirjenost, poznavanje življenja, človeka in sveta ter graciozna lepota. Sopotniki, ki v tem obdobju spremljajo naša telesa niso ravno taki, kot bi jih izbrale same, ampak ne preostane drugega kot praznovati pomlad.

Študije iz leta 2010 so pokazale, da so doživljale ženske z negativnim odnosom do menopavze več njenih negativnih učinkov.

Verjetno boste raje kot bolezen Zahoda, izbrale praznovanje prehoda in lažje sprejemale, da gremo v novo pomlad. To pa pomeni spremeniti razmišljanje o staranju, posvetiti se raziskovanju sebe, končno sebe postaviti na prvo mesto in marsikaj drugega…

Kot smo spoznale malo prej in, če za dobro prakso vzamemo Kitajsko in Indijo, je smiselno tegobam pred in med menopavzo pristopiti celostno, kar zaobjame delo na telesnem, mentalnem, psihičnem in čustvenem nivoju. Kot kaže je veliko tegob, občutenih v perimenopavzi in menopavzi, le izraz neravnovesij na omenjenih nivojih, ki v ženski obstajajo lahko že desetletja prej.

Tu nas lahko podpira hrana in prehranska dopolnila, redno sproščanje, kvaliteten spanec, energijske vaje, zmerna telesna aktivnost, raztezanje, hobiji in vse kar vas veseli.

Ker je naturopatski pristop personaliziran, saj je vsaka posameznica svet zase, me lahko za osebno svetovanje kontaktirate na info@planetbio.eu 
Z veseljem se vam bom posvetila kot naturopatinja in kot licencirana inštruktorica vadbe Kinergy, ki združuje elemente Tai chi-ja in Qi gonga.


Starejši članek Novejši članek