Kdaj začeti spremembo? Zdaj!

od Planet BIO
January 06, 2021

Piše: Anja Sterle, diplomirana naturopatinja

Navadno je tako, da začnemo s spremembo kadar smo v to prisiljeni. Ne čakajmo na dramatične trenutke, da nas zbudijo in prisilijo v spremembo!

Že pogled na naše telo nam pove, da je sprememba edina stalnica, telo se ves čas obnavlja, pa tudi svet zunaj nas ni statičen. Zato, če želimo napredovati, se moramo spreminjati…

Vendar je vedno: v ponedeljek, jutri, ob polni luni, ko bo v službi zatišje, ko bodo otroci v vrtcu… Kot, da je odlašanje v naši naravi. Strah pred novim korakom ali neuspehom je tudi nekaj normalnega, zato bodimo prizanesljivi do sebe, vendar naj nas to ne prevzame do te mere, da vztrajamo v pretesni koži ali rutini.

Odlašanje nas vse bolj potiska v stanje tesnobe, ali vsaj frustracije in zadani cilj se zdi vedno večji, prevelik, naša odločnost pa vedno manjša, monolog vedno bolj negativen…

Prižgati se mora tista iskra v glavi, ki nam pove, da z odlašanjem pač ne bomo ŽIVELI POLNEGA ŽIVLJENJA. Bo šlo življenje kar mimo, medtem, ko bomo obsedeli v znani rutini? Saj že vrabci čivkajo, da se v coni udobja ne rodi nič dobrega.

Da bi premikali lastne meje, se je potrebno tudi izzivati. In izziv sprejeti ter narediti tisti famozni prvi korak!

Pa kaj, če nam ne uspe takoj, nam bo pač malo kasneje, cilj je jasen, ampak začnimo takoj, saj se nam življenje dogaja ZDAJ!

Kako začeti zdaj?

Navadno v sebi že čutimo na katerem področju si želimo novosti, posodabljanja ali izboljšave, preobrazbe… Nič hudega, če se počutimo povprečni, poraženi, brez energije in volje, kajti to bo vir naše strasti za spremembo in razlog za izgradnjo nove verzije sebe! Odločitve so vir moči!

Realistično, organizirano in z določitvijo korakov

Naš cilj naj bo dosegljiv. Pri tem pa nam koristi priprava. Potrebujemo kakšno stvar ali pripomoček, da lahko začnemo? Če jo, potem si to stvar zagotovimo.

Opomniti se moramo tudi na to, da naši možgani potrebujejo čas, da popolnoma sprejmejo spremembo, spremenijo vzorec, ki smo ga utrjevali dolga leta. Navadno je to 21 dni, lahko tudi več. Zato bodimo pripravljeni, da trajna sprememba terja svoj čas in vztrajnost. Predvsem pa se je treba opomniti, da je trud ali investicija vase, vedno poplačana.

Ko vemo kaj želimo doseči in smo določili tudi aktivnosti, ki jih je potrebno za to izvesti, je jasno, da se sprememba lahko prične! Še ena stvar je zelo pomembna: pomisliti moramo na trenutke, ko bo izzvana naša namera. Vedno se nam namreč zgodi, da nas nekaj ali nekdo testira pri naši vztrajnosti. Kako se bomo torej odzvali kadar pride do krize?

Izbriši negativnost in izberi pomočnika

Razmišljaj o tistih stvareh, ki jih želiš, ne o tistih, ki jih nočeš.
Pri tem se bo potrebno zbuditi, zbuditi svoje zavedanje in opazovati svoje monologe. Naša podzavest si zelo dobro zapomni kdaj in kje nam je spodletelo in nas na to z veseljem opominja. Šele, ko začnemo biti pozorni na notranji glas, ga lahko začnemo prevzgajati. Na nek način je potrebno ta glas »nekam poslati«.

Pri tem nam lahko pomagajo pozitivne afirmacije ali vizualizacija.

Izgrajujemo novo verzijo samih sebe in si jo predstavljamo, vidimo končni cilj, vidimo osebo z novim življenjskim slogom, novimi zdravimi navadami, novo miselno naravnanostjo… Morda nam lahko pomaga oseba, ki ji svoj cilj zaupamo in jo prosimo za podporo v primeru, da nam bo na poti malo zaškripalo.

Kot ritual – obveži se sam sebi, to počneš zase, za svojo vitalnost, dobro počutje, zdravje, za lastni napredek

Aktivnosti, ki si jih določimo za tiste, ki nas bodo popeljale do cilja naj nam predstavljajo ritual. V ritualih je vedno element posvečenosti, pristnosti in prisotnosti.

Če se odločim, da bom s pomočjo Mace uredila svoj hormonski sistem, je večja verjetnost, da jo bom redno uživala, če iz tega naredim svoj ritual. Pripravim si zdrav in okusen napitek, ki si ga privoščim ob isti uri, zraven tega pa lahko vmes 5 minut globoko diham, ali vizualiziram sebe in svoje novo življenje brez hormonskih težav, ki me trenutno omejujejo. In enako dojamem raztezanje, tai chi, treking, oziroma novo navado, ki me pelje do cilja.

Kot, da je padla bomba ali nežno in počasi?

Različni smo in taki so tudi naši pristopi k spremembi. Nekateri takoj in drastično posežejo v svojo spremembo, brez izjem in odstopanja, ne glede na okoliščine. Drugim tak pristop ni pisan na kožo in  zagotovo lahko začnemo z majhnimi koraki, ki nas nato motivirajo k vztrajanju in dvigovanju lestvice ciljev.

Kakorkoli, sčasoma, če bomo le vztrajali na začrtani poti, bo naša motivacija eksplodirala, prav tako samozavest in fokus na cilj. In vse našteto nam bo odprlo nove priložnosti, ki jih prej niti sanjali nismo, postali bomo odprti za nove ideje, nove izkušnje itd.

In kje je tu PlanetBIO?

Ne glede na to ali je tvoj cilj začeti življenje z manj stresa, najti svoj Zen, vzeti zdravje v svoje roke, začeti nov lifestyle, posvetiti se športu, učiti se igranja kitare, izboljšati partnerski odnos, zamenjati službo… V shrambi PlanetBIO imamo bio izdelke vrhunske kakovosti, ki te bodo podprli pri doseganju novih ciljev na različnih življenjskih področjih.

Ne odlašaj, začni zdaj in dovoli, da ti pri tem stoji ob strani PlanetBIO!

Starejši članek Novejši članek