Kakšen je zdrav zajtrk?

od Planet BIO
November 05, 2021

Vsi vemo, kako pomemben obrok je zajtrk. Med nočnim spancem pravzaprav izvajamo krajši post, ki ga prekinemo prav z zajtrkom (od tu angleški izraz “break-fast”). Zajtrk nas preskrbi z energijo, ki jo potrebujemo za produktiven in spočit dan. Raziskave kažejo tudi, da uživanje zajtrka pospeši metabolizem, spodbuja koncentracijo in spomin ter pripomore k ohranjanju optimalne telesne teže.

Seveda ni vseeno, kaj in kako zajtrkujemo:

Za zajtrk si vzemimo čas. Ni treba veliko, dovolj je že 15 minut, v katerih se umirimo in se posvetimo hrani in dnevu, ki je pred nami. Idealno je, če pred zajtrkom popijemo kozarec mlačne vode in opravimo tudi nekaj razteznih vaj (še boljša sta hiter sprehod ali joga).  

Zajtrkujmo lahko prebavljivo hrano. Ker z zajtrkom prekinemo “post”, je pomembno, da je sestavljen iz lahkotne hrane z veliko tekočine in vlaknin. Najslabša izbira so mastni zajtrki iz živil živalskega izvora, kot so ocvrta jajca, kruh z mlečnimi namazi, klobasice, salame in drugi predelani mesni izdelki. Po takšnem zajtrku bomo prepolni, utrujeni in brez koncentracije.

Ideje za zdrav zajtrk:

  • SADJE. Sadje je idealen zajtrk, ker telo preskrbi z veliko tekočine, vlaknin in antioksidantov. Treba ga je le pojesti dovolj, sicer smo po njem kmalu spet lačni.
     
  • ZELENI SMUTI. Za zeleni smuti velja enako kot za sadje, le da ima še dodatno prednost: z njim lahko na okusen način zaužijemo veliko zelenjave (špinača, blitva, regrat, peteršilj, itd.). Super je tudi, ker ga lahko spravimo v stekleničko in ga srkamo kar na poti v službo ali v službi.
     
  • OVSENA KAŠA. Enostavna za pripravo, hkrati pa bogata z vlakninami in beljakovinami. Ovsene kosmiče enostavno namočimo v rastlinskem mleku ali topli vodi ter dodamo sveže narezano sadje - ali suho (goji jagode)
     
  • GRANOLA. Granola je mešanica oreščkov, suhega sadja in polnovrednih žitaric. Skrbno premišljena mešanica ekoloških sestavin nas ohranja site še več ur po takšnem bogatem zajtrku, najboljše pa so v družbi rastlinskega mleka in svežega sezonskega sadja.

Zajtrk naj vsebuje ogljikove hidrate, rastlinske beljakovine in zdrave maščobe, vlaknine, vitamine in minerale.
Za zdrave rastlinske maščobe poskrbijo chia semena, konopljina semena in mandlji, vitamine in minerale pa prispevajo jabolka, banane, camu camu, kakav, murve in druga hranljiva živila. 
Vlaknine poskrbijo za dobro prebavo, ta pa je osnova dobrega in lahkotnega počutja. Z namakanjem in aktivacijo mandljev, še povečamo prebavljivost in absorpcijo hranil, ki se nahajajo v našem zajtrku.

Dober tek! 


Starejši članek Novejši članek