Zakaj PlanetBIO chia semena?

od Eva Žontar
February 16, 2016

Ni težko razumeti, zakaj so chia semena tako priljubljena. Tudi če bi bila čisto navadna semena brez posebne hranilne vrednosti, bi jih še vedno imeli radi – chia puding je na PlanetBIO že dolgo eden najbolj priljubljenih zajtrkov, namočena chia semena pa so super za zgoščevanje jedi in odličen nadomestek jajc pri peki zdravih peciv in palačink. Ker so bogata z vlakninami, lahko ob rednem uživanju opazimo tudi občutno izboljšano prebavo in daljši občutek sitosti, kar prispeva k izgubi odvečnih kilogramov in ohranjanju optimalne telesne teže.

Seveda je tudi pri nakupu chia semen pomembno, da vemo, kaj kupujemo. Zakaj izbrati PlanetBIO chia semena?

Ekološki certifikat. Čeprav je chia zaradi vsebnosti eteričnih olj po naravi odporna rastlina, se v množični proizvodnji težko izognemo uporabi nekaterih pesticidov ali drugih potencialno škodljivih snovi, ki pridejo v stik s semeni v procesu predelave. Samo ekološki certifikat lahko zagotovi, da se polja chie nahajajo na ekološko neoporečni zemlji, da med rastjo rastlin niso uporabljana kemična škropiva za zatiranje škodljivcev in da pridelek tudi kasneje ni prišel v stik s škodljivimi snovmi. PlanetBIO chia semena nosijo evropski ekološki certifikat in so tudi z lastnimi analizami potrjena kot 100 % neoporečna.

Iz Mehike. PlanetBIO chia semena rastejo na ekoloških poljih v Mehiki, od koder chia (Salvia hispanica) tudi primarno izvira. Kot pomembno kulturno rastlino so jo Azteki gojili že v predkolumbovskih časih in uživali kot eno glavnih poljščin.

Visoka vsebnost omega-3 maščobnih kislin. Približno 20% mase PlanetBIO chia semen in skoraj 60% vseh maščob zavzemajo omega-3 maščobne kisline, kar jih uvršča med enega najboljših rastlinskih virov teh esencialnih maščobnih kislin. Raziskave kažejo, da vsebuje sodobna prehrana premalo omega-3 in preveč omega-6  maščobnih kislin, kar povečuje možnost za razvoj srčno-žilnih obolenj.

Odličen nadomestek jajc pri peki. V pecivih in palačinkah, kjer služijo jajca kot vezivo in rahljalno sredstvo, lahko vsako jajce zamenjamo z 1 žlico chia gela. Chia gel dobimo, če PlanetBIO chia semena namočimo v 3-kratni količini vode (ali druge tekočine) ter počakamo vsaj 15 minut, da semena nabreknejo.

Več idej za uporabo PlanetBIO chia semen

PREIZKUŠENI RECEPTI S PlanetBIO CHIA SEMENI

 


Starejši članek Novejši članek