O zdravem prehranjevanju v službi se je že veliko pisalo, danes pa bi radi z vami delili 5 idej za zdrave prigrizke. Odlični so kot malica v službi, seveda pa prav pridejo tudi doma in si jih lahko privoščimo vedno, kadar nas zagrabi želja po hitrem (sladkem ali slanem) prigrizku.
Sladki prigrizek 1: ČOKO PLOŠČICE za energijo & koncentracijo v službi
- 2 skodelici lešnikov ali mandljev
- 1/2 skodelice PlanetBIO goji jagod
- 1 skodelica PlanetBIO zdrobljenih kakavovih zrn
- 1 skodelica PlanetBIO kakavovega masla, utekočinjenega
- 1 skodelice javorjevega sirupa
***
Sladki prigrizek 2: VEGANSKI MANGO MAFINI za zajtrk doma ali malico v službi
- 2 skodelici ovsenih kosmičev
- 1 skodelica moke
- 1/2 skodelice sojinega mleka
- 1/2 skodelice mangove kašice ali 100 % mangov sok
- 1/2 skodelice PlanetBIO kokosovega sladkorja
- 1/4 skodelice PlanetBIO kokosovega olja, utekočinjenega
- 1 jušna žlica PlanetBIO chia semen
- 1 čajna žlička pecilnega praška
- 1 čajna žlička vanilije v prahu
V večji skledi zmešamo ovsene kosmiče, moko, kokosov sladkor, pecilni prašek in vanilijo. V drugi skledi zmešamo sojino mleko, mangovo kašico/sok, kokosovo olje in chia semena ter pustimo stati 5 minut, da chia semena nabreknejo. Nato mokre sestavine primešamo suhim in dobro premešamo z žlico.
Pekač za mafine napolnimo s papirnatimi modelčki, ki jih do polovice napolnimo z maso. Po želji potresemo z orehi, rozinami, brusnicami, goji jagodami ali drugim suhim sadjem. Pečemo v ogreti pečici na 180 °C, približno 30 minut.
***
Slani prigrizek 1: ČEMAŽ namaz za spomladansko malico
- velik šop svežega čemaža
- PlanetBIO kokosovo olje
- PlanetBIO himalajska sol
Kokosovo olje stopimo nad soparo, da se zmehča in postane mazljivo - ne segrevamo ga preveč, da se ne utekočini. Če se to zgodi, ga za nekaj časa postavimo nazaj v hladilnik.
Ko je kokosovo olje ravno prav mazavo, mu primešamo nasekljan čemaž in po okusu solimo. Namaz shranimo v lončku in si ga privoščimo na kosu polnozrnatega kruha ali krekerjih. Hranimo ga v hladilniku, pred uporabo pa ga za nekaj časa postavimo na sobno temperaturo, da se zmehča.
***
Slani prigrizek 2: HUMUS namaz iz čičerike
- 250 g kuhane čičerike
- sok polovice limone
- 1 večji strok česna
- 1 jušna žlica PlanetBIO oluščenih konopljinih semen
- 4 žlice PlanetBIO konopljinega olja
- ščep PlanetBIO himalajske soli, več po okusu
- voda, po potrebi
V multipraktiku zmešamo vse sestavine, da dobimo gost homogen namaz. Vodo dodajamo po potrebi, da dosežemo želeno gostoto, in namaz postrežemo z domačim kruhom ali narezano zelenjavo.