Praznični recepti brez sladkorja

od Planet BIO
November 13, 2017

Če v prazničnih receptih beli sladkor zamenjamo za zdrave naravne alternative, smo za zdravje in dobro počutje po praznikih naredili že ogromno. Ponujamo vam 3 sladke recepte, prav posebej primerne za božične in novoletne praznike – vsi so slajeni z naravnimi zdravimi sladili in ne vsebujejo mleka in jajc.

 

Recept 1: Božični sadni kruh

  • 2 skodelici polnozrnate pšenične moke
  • 4 dcl mandljevega mleka
  • ½ skodelice PlanetBIO kokosovega sladkorja
  • 1/3 skodelice PlanetBIO kokosovega olja
  • 1 žlico mletih PlanetBIO chia semen
  • 1 skodelico suhega sadja (fige, slive, rozine, kandirano sadje, goji jagode)
  • 1 skodelico orehovih jedrc
  • 1 žličko pecilnega praška
  • ½ žličke sode bikarbone
  • 1 žličko vanilije v prahu
  • ½ žličke cimeta v prahu

Pečico segrejemo na 180 °C in podolgovat pekač za kruh obložimo s papirjem za peko.

V večji posodi zmešamo mandljevo mleko, stopljeno kokosovo olje in kokosov sladkor. Primešamo še chia semena in počakamo nekaj minut, da nabreknejo. V vmesnem času v ločeni posodi zmešamo moko, pecilni prašek, sodo bikarbono, vanilijo in cimet. To mešanico suhih sestavin postopoma primešamo vlažni mešanici v prvi posodi. Čisto na koncu vmešamo v testo še suho sadje in orehe, ki jih lahko prej grobo nasekljamo. 

Z maso napolnimo pekač in pečemo v ogreti pečici približno 45 minut.

Recept 2: Kokosovi piškotki na božično jutro

Najprej v kavnem mlinčku zmeljemo chia semena in prah zmešamo z vodo. Pustimo stati vsaj 10 minut. V tem času v večji skledi zmešamo obe moki, kokosov sladkor in vanilijo. Na koncu dodamo kokosovo olje in chia mešanico ter dobro premešamo. Iz mase oblikujemo kroglice, ki jih povaljamo v kokosovem sladkorju. Polagamo jih na pekač, prekrit s papirjem za peko, in vsako kroglico rahlo sploščimo z vilico. Pečemo na 180 °C 15-20 minut.  

Recept 3: Novoletne kroglice presenečenja

Sestavine za kroglice:

 
 Sestavine za čokoladni obliv:

  • 100 g temne čokolade brez mleka
  • kokosovo olje po potrebi

V multipraktiku drobno zmeljemo indijske oreščke in jih prestavimo v skledo. V isti posodi multipraktika nato v pasto zmeljemo datlje (mešamo, dokler se ne sprimejo v kepo in po potrebi dodamo kakšno žlico vode). Datljevi pasti primešamo vse ostale sestavine (vključno z zmletimi indijskimi oreščki), razen goji jagod. Mešamo, dokler ne dobimo homogene mase, iz katere oblikujemo kroglice. V vsako drugo potisnemo eno goji jagodo in kroglice postavimo v zamrzovalnik za 15 minut, medtem ko pripravljamo čokoladni obliv.

Za čokoladni obliv nad soparo stopimo temno čokolado. Če je pregosta, ji dodamo 1-2 jušni žlici kokosovega olja in z njo oblijemo kroglice iz zamrzovalnika. Odlagamo jih na papir za peko in vsako sproti posujemo s kokosovimi kosmiči. 

 


Starejši članek Novejši članek