Če v prazničnih receptih beli sladkor zamenjamo za zdrave naravne alternative, smo za zdravje in dobro počutje po praznikih naredili že ogromno. Ponujamo vam 3 sladke recepte, prav posebej primerne za božične in novoletne praznike – vsi so slajeni z naravnimi zdravimi sladili in ne vsebujejo mleka in jajc.
Recept 1: Božični sadni kruh
- 2 skodelici polnozrnate pšenične moke
- 4 dcl mandljevega mleka
- ½ skodelice PlanetBIO kokosovega sladkorja
- 1/3 skodelice PlanetBIO kokosovega olja
- 1 žlico mletih PlanetBIO chia semen
- 1 skodelico suhega sadja (fige, slive, rozine, kandirano sadje, goji jagode)
- 1 skodelico orehovih jedrc
- 1 žličko pecilnega praška
- ½ žličke sode bikarbone
- 1 žličko vanilije v prahu
- ½ žličke cimeta v prahu
Pečico segrejemo na 180 °C in podolgovat pekač za kruh obložimo s papirjem za peko.
V večji posodi zmešamo mandljevo mleko, stopljeno kokosovo olje in kokosov sladkor. Primešamo še chia semena in počakamo nekaj minut, da nabreknejo. V vmesnem času v ločeni posodi zmešamo moko, pecilni prašek, sodo bikarbono, vanilijo in cimet. To mešanico suhih sestavin postopoma primešamo vlažni mešanici v prvi posodi. Čisto na koncu vmešamo v testo še suho sadje in orehe, ki jih lahko prej grobo nasekljamo.
Z maso napolnimo pekač in pečemo v ogreti pečici približno 45 minut.
Recept 2: Kokosovi piškotki na božično jutro
- 1 skodelica pšenične ali pirine moke
- 1 skodelica ovsene moke
- 1/2 skodelice PlanetBIO kokosovega sladkorja
- 1/3 skodelice tekočega PlanetBIO kokosovega olja
- 1 jušna žlica mletih PlanetBIO chia semen + 3 jušne žlice vode
- 1/2 čajne žličke PlanetBIO guarane
- ½ čajne žličke PlanetBIO kakava v prahu
Najprej v kavnem mlinčku zmeljemo chia semena in prah zmešamo z vodo. Pustimo stati vsaj 10 minut. V tem času v večji skledi zmešamo obe moki, kokosov sladkor in vanilijo. Na koncu dodamo kokosovo olje in chia mešanico ter dobro premešamo. Iz mase oblikujemo kroglice, ki jih povaljamo v kokosovem sladkorju. Polagamo jih na pekač, prekrit s papirjem za peko, in vsako kroglico rahlo sploščimo z vilico. Pečemo na 180 °C 15-20 minut.
Recept 3: Novoletne kroglice presenečenja
Sestavine za kroglice:
- 200 g izkoščičenih datljev
- ½ skodelice indijskih oreščkov
- ½ skodelice mandljev
- 1 jušna žlica PlanetBIO zdrobljenih kakavovih zrn
- 1 jušna žlica PlanetBIO kakava v prahu
- 1 jušna žlica PlanetBIO mace v prahu
- 1 jušna žlica stopljenega PlanetBIO kokosovega olja
- ½ skodelice grobo mlete kokosove moke
- nastrgana lupinica 1 eko pomaranče
- ščep vanilije v prahu
- PlanetBIO goji jagode
Sestavine za čokoladni obliv:
- 100 g temne čokolade brez mleka
- kokosovo olje po potrebi
V multipraktiku drobno zmeljemo indijske oreščke in jih prestavimo v skledo. V isti posodi multipraktika nato v pasto zmeljemo datlje (mešamo, dokler se ne sprimejo v kepo in po potrebi dodamo kakšno žlico vode). Datljevi pasti primešamo vse ostale sestavine (vključno z zmletimi indijskimi oreščki), razen goji jagod. Mešamo, dokler ne dobimo homogene mase, iz katere oblikujemo kroglice. V vsako drugo potisnemo eno goji jagodo in kroglice postavimo v zamrzovalnik za 15 minut, medtem ko pripravljamo čokoladni obliv.
Za čokoladni obliv nad soparo stopimo temno čokolado. Če je pregosta, ji dodamo 1-2 jušni žlici kokosovega olja in z njo oblijemo kroglice iz zamrzovalnika. Odlagamo jih na papir za peko in vsako sproti posujemo s kokosovimi kosmiči.