Že res, da je tradicionalna velikonočna sladica potica, ampak receptov za to vam gotovo ne manjka. Poleg tega včasih prija nekaj spremembe - kaj pravite na presna velikonočna jajčka v čokoladni in kokosovi različici ter na sočen veganski šarkelj s čokoladnim oblivom? Vse brez sladkorja, jajc ali mleka - da boste lahko na mizo postavili nekaj, kar je primerno čisto za vsakogar!
***
Recept 1: VELIKONOČNA ČOKOLADNA JAJČKA
Sestavine za 30 jajčk:
• 30 mandljev
• 30 datljev
• 1 do 1 skodelica kokosovega masla (imenovan tudi kokosov mus)
• 200 g temne čokolade
• 2 – 3 žlice konopljinega olja
• 1/3 skodelice kakavovih zrn
• 1/3 skodelice konopljinih semen
Ta jajčka v sebi skrivajo datlje, polnjene s kokosovim maslom. Zato je pomembno, da so datlji mehki in sočni - lahko uporabimo sveže ali suhe, vendar ne smejo biti trdi in preveč suhi. Kokosovo maslo oz. mus lahko naredimo sami ali uporabimo kupljenega. Naj bodo sobne temperature, da bomo lahko z njim napolnili datlje.
Takole gre: vsak datelj napolnimo s čajno žličko kokosovega masla, nato v sredino potisnemo en mandelj ter datelj previdno zapremo. Odvečno kokosovo maslo na rahlo obrišemo in postavimo datelj na pladenj. Tako napolnimo vse datlje in jih postavimo v hladilnik, medtem ko pripravimo čokoladni obliv.
Čokolado za oblivanje stopimo nad soparo in ji dodamo 2 do 3 žlice konopljinega olja. Datlje enega za drugim oblijemo s čokolado, temeljito odcedimo odvečno čokolado in postavimo nazaj na pladenj. Jajčka zdaj samo še okrasimo s kakavovimi zrni in konopljinimi semeni ter jih pustimo v hladilniku čez noč, da se lepo strdijo.
***
Recept 2: VELIKONOČNI ČOKOLADNI ŠARKELJ
Sestavine za šarkelj:
• 200 g moke
• 30 g kakava v prahu
• 4 žlice kokosovega sladkorja
• 3 žlice proteinskega prahu navadne konoplje
• 3 dcl konopljinega mleka
• 3 žlice kokosovega olja
• 1 zrela banana
• 1 žlica limoninega soka
• 1 žlička pecilnega praška
• 1 žlička vanilije v prahu
• ščep soli
Sestavine za čokoladni obliv:
• 1 skodelice kokosovega olja
• 1 skodelice kakava v prahu
• 2 žlice agavinega sirupa
• ščep vanilije v prahu
+ pest kokosove moke
+ goji jagode
Naoljimo in pomokamo pekač za šarkelj. Uporabimo manjši pekač, premera približno 20 cm. Pečico segrejemo na 180° C.
Konopljino mleko pomešamo z limoninim sokom in pustimo počivati kakšno minuto. Banano pretlačimo z vilico. Nato mleku dodamo banano, kokosov sladkor in sol ter temeljito premešamo. Nazadnje v maso presejemo še vse suhe sestavine in ponovno dobro premešamo, dokler ni testo brez grudic.
Maso zlijemo v pripravljen pekač in v ogreti pečici pečemo približno 45 minut.
Čokoladni preliv pripravimo tako, da nad soparo stopimo kokosovo olje in mu primešamo ostale sestavine. Ohlajen šarkelj prelijemo s čokolado in okrasimo s kokosom in goji jagodami.
***
Recept 3: PISANA VELIKONOČNA JAJČKA
Sestavine ZA BELO MASO:
• 1 skodelica kokosovega masla
• 1 skodelica masla iz indijskih oreščkov
• 2 žlici agavinega sirupa (lahko tudi katero drugo sladilo, vendar lahko obarvajo)
• 2 žlici limoninega soka
• ščep vanilije v prahu
Vse sestavine dobro premešamo in pustimo v hladilniku nekaj minut, da se masa nekoliko strdi. Ne preveč, sicer ne bomo mogli oblikovati kroglic.
Sestavine za ČOKOLADNO SREDICO:
• 1 skodelica arašidovega masla (s koščki)
• 1 žlica presnega kakava v prahu
• 1 žlica kokosovega sladkorja
Sestavine premešamo in postavimo v hladilnik, da se masa strdi. Ko se je masa nekoliko strdila, z rokami oblikujemo res drobne kroglice in jih zlagamo na peki papir. Delamo z mokrimi rokami, da preprečimo prijemanje mase. Kroglice za nekaj minut postavimo v zamrzovalnik.
Tudi belo maso oblikujemo v kroglico in jo nato med dlanmi sploščimo v tanko plast, s katero bomo ovili drobno čokoladno kroglico. Z belo plastjo previdno ovijemo posamezno čokoladno kroglico z vseh strani, da je čokoladna masa popolnoma prekrita. Nato med rokami oblikujemo »jajček« in ga povaljamo v kokosovi moki. Ves čas si po potrebi pomagamo z vlažnimi rokami.
ZA PISANO KOKOSOVO MOKO
ZELENA: 1 dcl vode + žlička pšenične/ječmenove trave + 1 skodelica kokosove moke. Kokosovo moko premešamo z obarvano vodo in jo nato sušimo v dehidratorju ali pečici (vrata pustimo priprta) na 50 °C + ventilacija, približno 1 uro.
RDEČA/ROZA: Sok rdeče pese + toliko vode, da dobimo 1 dcl tekočine + 1 skodelica kokosove moke. Za temnejšo barvo dodamo več soka rdeče pese, za svetlejšo manj.
RUMENA: 1 dcl vode + 1 žlička kurkume + 1 skodelica kokosove moke