Končno! Čokoladni recepti, ki so primerni tudi za najmlajše in vse, ki so občutljivi na kofein, teobromin in druge stimulanse. V spodnjih receptih namesto kakava uporabimo rožič v prahu, ki se po okusu zelo približa čokoladi, le da ne deluje poživilno, kakava pa dodamo le malce, za bolj čokoladno aromo.
Recept 1: ČOKOLADNI ZAJTRK ZA MALE ZMAGOVALCE
- 1 banana
- 2 – 3 dcl mandljevega mleka
- 1 žlica chia semen
- 2 žlici kokosovega sladkorja
- 2 žlici rožiča v prahu
- 2 žlici kakavovega masla (stopljeno)
- Ščep vanilije
V blenderju zmešamo sestavine do gladkega. Nazadnje vmešamo še pol skodelice ovsenih kosmičev in narezano sadje po želji.
***
Recept 2: ČOKOLADNI SLADOLED
- 3 zrele banane
- 1 žlico kakava v prahu (po želji, ali pa ga nadomestimo z rožičem v prahu)
- 1 žlico rožiča v prahu
- 1 dcl mandljevega mleka
- 1 žlica kokosovega sladkorja (po želji)
- ½ žličke vanilije v prahu
Banane čez noč zamrznemo. Pred uporabo jih pustimo na sobni temperaturi nekaj minutk. Medtem zmešamo mandljevo mleko s kakavom, rožičevo moko in vanilijo. Po želji dodamo še žlico kokosovega sladkorja, za bolj sladek, karamelni okus.
Banane nato narežemo na manjše koščke in jih v kuhinjskem mešalniku ali zmogljivem blenderju zmešamo v kremo. Med mešanjem masi dodamo pripravljeno čokoladno mešanico. Ko je sladoled narejen ga postavimo v zamrzovalnik za kakšno uro, da se še malo strdi.
Ko smo s teksturo zadovoljni ga postrežemo in posujemo z nekaj kakavovimi zrni in pa kakšnimi oreščki, semeni. Lahko naredimo tudi čokoladni preliv in sicer tako, da stopimo žličko kakavovega masla + žličko kakava v prahu + žličko javorjevega sirupa.
***
Recept 3: JAGODE & ČOKOLADA
- ½ skodelice kakavovega masla
- ½ skodelice rožiča v prahu
- 2 žlici javorjevega sirupa
- Ščep vanilije v prahu
Kakavovo maslo stopimo nad soparo. Dodamo ostale sestavine in premešamo. Pustimo, da se masa nekoliko ohladi. Preden se lotimo dela, postavimo jagode v zamrzovalnik za 15 – 20 minut. Nato vsako jagodo pomočimo v čokoladni obliv in odlagamo na pladenj, katerega postavimo v hladilnik, da se obliv strdi.